Sirovu hranu ne vole svi. Sushi, carpaccio i ostale sirove delicije nekome će izvući zazubice, dok će drugome okrenuti želudac. No, nažalost, ima ljudi koji u odabiru između sirovog i kuhanog medija pravog izbora baš i – nemaju. Šibenčanka Helena Jakoliš, koja radi u zadarskoj apoteci, sirovu hranu jede iz puke potrebe. Dugo godina Helena vodi bitku sa celijakijom, bolesti netolerancije na gluten. Iako joj je bolest promijenila život, svoj spas, kako kaže, pronašla je u sirovoj hrani. Nakon što je promijenila svoj način života, zdravlje joj se iz dana u dan polako, ali sigurno vraća na pravi put. Helena, inače, radi u ljekarni i uz svoje dugogodišnje iskustvo u tom poslu, sama je istraživala i proučavala što joj može pomoći. Odlučila je s nama podijeliti svoju priču i pomoći onima koji se nađu u istim i sličnim situacijama.
– Moji dugogodišnji problemi krenuli su kada sam imala 17 godina. Dobila sam povišeni krvni tlak, probleme s astmom i alergijama, počele su me mučiti crijevne tegobe, menstrualni problemi. Pokušali smo pronaći način kako bi mi pomogli, no problemi su se nastavljali unatoč terapijama i tabletama koje sam primala. Počela sam gubiti na težini, imala sam nadutost, zatvor, probleme s anemijom. Sama sam napravila test intolerancijehrane u jednoj poliklinic , gdje sam otkrila da ne mogu jesti gluten,rižu, kukuruz,kikiriki, lješnjak, mliječne proizvode, kvasac, jaja.Sam nalaz me je šokirao ali sam radi zdrproblema sve to odlučila izbaciti. Nastavila sam koristiti jednu glutensku namirnicu-pir, ali onda su se moji simptomi opet pogoršali. Odlučila sam otići u Zagreb, gdje su mi odmah otkrili da je moj problem celijakija. Godinama nisam mogla apsorbirati hranu i to mi je stvaralo velike probleme, kada sam saznala da imam celijakiju odlučila sam prijeći na sirovu hranu – prisjeća se Helena.
Nije se lako, kaže, odviknuti namirnica koje koristite cijeli život, ali ako je čovjek dovoljno uporan sam sebi može pomoćik. Nažalost, Heleni je to bio jedini spas.
– Izbacili smo gluten totalno iz moje prehrane i polako sam prelazila na novi način prehrane. Počela sam dobivati energiju, a i moj zadnji nalaz krvi pokazuje odlične rezultate. Bolovi su bivali sve manji, počela sam normalnije spavati, menstruacijski ciklus se polako vraćao u normalu. Osjećam se zadovoljno , kao da sam se ponovno rodila. Život s glutenom i bez njega sasvim su dvije različite priče – navodi Helena.
SASTOJCI
Helena otkriva koje sastojke najčešće koristi prilikom spremanja svojih raznovrsnih i ukusnih sirovih obroka.
-Najčešće su u mojoj prehrani chias sjemenke. Dobre su za probavu, kolesterol, ubrzavanje metabolizma, zaštitu srca i krvnih žila, kod osoba koje ne mogu koristiti jaje, dobre su kao zamjena. Kokosovo ulje je neizbježno, koristim ga često u kolačima, slasticama, kokosov šećer i med su mi zamjena za naša uobičajena sladila, kakao stavljam dosta u prehranu, kao i cimet koji je dobar kao protuupalno sredstvo, potom ekstrakt vanilije, gođi bobice i aronija – nabraja helena.
O celijakliji se zna malo, pa mnogi ne razumiju Helenin način života. S obzirom da vjeruje da svojim načinom života može umanjiti simptome bolesti i podignuti kvalitetu života, Helena najavljuje radionicu koja će održati na ovu temu.
– Radionicu će organizirati Mihaela koja ima svoj portal sirove hrane na kojem možete pronaći sve što vas zanima o ovoj temi. Radionica će biti jako zanimljiva održat će se 29.06 u popodnevnim satima pa vas molim da svi koji ste zaintresirani da se javite meni ili Mihaeli. Naučit ćemo raditi super obroke, veselim se pripremi krekera, punjenih tikvica, a najviše me veseli priprema bezgluteinskog sladoleda. Mogu se pomiriti s dijagnozom i novim načinom života, ali isto dođem u napast da koristim neke namirnice koje vi svi možete konzumirati. Tako sam zamolila gospođu Mihaelu da održi radionicu za sve Šibenčane s ovim tegobama.