Održan je premijerni XCT Musapstan - utrka brdskog kronometra na kojoj se iskušalo 51 vozač po vrućem i sparnom vremenu iz sva tri zadarska biciklistička kluba, klubova iz Šibenika, Vodica, Splita, a i mnogo rekreativaca sa područja Zadarske županije.
Ovom utrkom Musapstan je i službeno promoviran u atraktivno biciklističko okupljalište na kojem će se i idućih godina organizirati mnogobrojna natjecanja. 


Vozilo se u pet kategorija: SPORT, KADETI, VETERANI, ŽENE i REKTEATIVCI.

U kategoriji SPORT pobjedu je odnio Tomislav Barešić ( BBK Orlov Krug ) sa najboljim vremenom utrke 23:42. Drugo mjesto osvojio je Kosta Teofilov (BK Zadar) zaostavši za prvim 2 minute i 16 sekundi.Treći je kroz cilj prošao Toni Marčina ( BK Macaklin ) i tako osvojio prvu ''macaklinsku'' medalju.

U kategoriji KADETI najbrži je bio Tonko Čićin Šain ( BBK Orlov krug ) sa trećim vremenom utrke 24:45. Drugo mjesto osvojio je Roko Vukić član BK Sv. Donat, a treće mjesto još jedan Vodičanin Roko Fržop koji je ujedno bio i najmlađi sudionik cjele utrke.
U kategoriji VETERANI pobjedu je odnio Neven Pavić ( BK Zadar ) pokorivši svoju konkurenciju sa vremenom 25:16. Drugi je bio Romano Perinović ( BK Zadar ), a treći Joško Fržop (BBK Orlov Krug).

Velika borba za prvo mjesto odvijala se u kategoriji ŽENE gdje je pobjedu odnijela Marija Fantina sa 21 sekundom boljim vremenom od Ivane Vidov Anić članice BK Zadar. Treće mjesto zauzela je perspektivna Martina Perčić.

U kategoriji rekreativaca najbolji je bio Belgijanac Jorgen Huybrechts sa drugim najboljim vremenom utrke 24:07. Drugo mjesto osvojio je Romeo Fantina osvojivši tako drugu medalju za BK Macaklin, a treće mjesto osvojio je Ivan Milin osvojivši petu medalju za BK Zadar.

- Po mom skromnom mišljenju odličan vikend, odlična zabava, organizacija na nivou. U zraku se osjetio stari natjecateljski naboj triju zadarskih klubova, ali naravno, u prijateljskom raspoloženju. Marija Fantina dala je sve od sebe i pokazala svoju vještinu na terenu koja je rezultirala pobjedom. Naravno, pohvala svim curama koje su vozile utrku. Neven Pavić pokazao je tko je stari lisac na kronometru. Veliki pomak i napredak napravio je Romeo Fantina koji je dokazao da se učestalim i pravilnim treniranjem vrlo brzo napraduje. Najveće iznenađenje utrke je mladi Marko Genda, član BK Macaklin, koji je osvojio četvrto mjesto u kategoriji rekreativaca sa zavidnim vremenom 25:32. Markovo vrijeme je iznenađenje, ali ne i nemoguća stvar. Malo tko poznaje Marka, a isto tako i njegove navike, izdržljivost, snagu i eksplozivnost. Njegov natjecateljski duh je svakom utrkom sve veći. To potvrđuje i njegova izjava: „ Biti četvrti je biti među gubitnicima ". Sakupljanjem iskustva kroz tekuću sezonu uvjereni smo da će biti jedan od glavnih natjecatelja vozača BK Macaklin dogodine, kaazao nam je Daniel Filić, tajnik BK Macaklin poželjevši brz oporavak Anti Periši koji je doživio nesretan pad na zadnjem zavoju prije cilja. 


Kako nam je rekao, dogodine je u planu organizacije iste utrke, sa višom razinom organizacijom i još boljom stazom, a BK Macaklin se opet okreće downhillu i stazi na Ćelavcu te potvrdi osvajanja prvog mjesta kao najbolji Downhill Team u Hrvatskoj za sezonu 2013.