Desetak novinara iz regije Slovenije, Srbije i Hrvatske u organizaciji Udruge za kulturu stola G.E.T. ( gastronomija, enologija i turizam) posjetili su Pag u okviru studijskog putovanja po Zadarskoj županiji. Domaćin im je bila Turistička zajednica Grada Paga i direktorica Željka Miletić.
U okviru posjeta Pagu, posjetili su vinariju ¨Vina otoka Paga¨, vlasnika Denisa Raka gdje su degustirali vina i paški sir proizveden u Sirani ¨Gligora¨. Denis Rako ih je upoznao sa radom vinarije i naglasio kako su napredna tehnologija, znanje, iskustvo, tradicija, kreativnost i iznad svega ljubav prema vinovoj lozi i vinu odrednice njihovog djelovanja.
¨Tvrtka „Vina otoka Paga” danas baštini više od dvije tisuće godina staru tradiciju proizvodnje grožđa i vina na našem otoku. Do današnjeg dana uspjeli smo od revitalizirati staru pašku sortu Gegić od koje proizvodimo kvalitetno vino. Cilj nam je proizvesti vina i od ostalih sorti grožđa koje su nekada postojale na našem otoku, kao što su: Topol, Petovka, Cipar, Silbijanac, Galac i Gustopupica koje smo skupili u oglednom vinogradu u neposrednoj blizini vinarije.¨,istaknuo je Rako.
Udruga G.E.T. organizira degustacije, radionice, studijska putovanja i ostale događaje vezane uz prezentaciju kulture stola s primarnim zadatakom približivanja ljudima eno-gastro scenu i kulturnu baštinu Hrvatske, ali i šire regije.
¨ Cilj nam je pokazati ljudima što imamo budući da je gastro turizam kod nas na samom početku. Strani posjetitelji ne znaju puno o nama i o našim jelima budući nismo naučili da to što imamo vrijedi. Na Pagu smo prvi put i vjerujem da će ispuniti naša očekivanja jer je Pag poznat po siru, janjetini i soli.¨, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge za kulturu stola G.E.T. i novinar koji piše za časopise “Svijet u čaši” i “Hoteli restorani barovi” .
Novinari su posjetili Galeriju paške čipke, stalni postav izložbe soli i Etno galeriju te kulturne znamenitosti Paga.