Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako treba primjenjivati hrvatske zakone, komentirajući tako sukob vlade i Europske komisije oko primjene europskog uhidbenog naloga tzv. Lex Perković.

"Ako se držimo zakona onda se treba držati zakona i ja sam za to da se prema svima primjeni zakon jednako, ali isto tako, ako je nastupila zastara, bez obzira za koga, da se primjeni i taj zakon", rekao je Mesić novinarima na skupu antifašista na Bundeku dodavši kako treba primjenjivati zakone ove zemlje.

Hrvatska je donijela zakon kojim se primjena europskog uhidbenog naloga ograničava na razdoblje od 2002. dok je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding zatražila da se to ograničenje ukine.

Skup na Bundeku uz Tita, partizanske petokrake i pjesme

- Mi nismo revolucionari, jer nemamo namjeru mijenjati svijet, niti kontrarevolucionari, jer ne namjeravamo ništa rušiti, nego antifašisti Jugoistočne Europe koji žele sačuvati vrijednosti antifašizma na ovim prostorima, poručeno je danas sa 6. susreta Lige antifašista Jugoistočne Europe, koji su se pod sloganom "Dani balkanske ljubavi" održali na Bundeku.

"Svima onima koji misle da je balkanska ljubav nepovratna prošlost kažemo da nisu u pravu, jer je ona naša zajednička vizija za budućnost", poručio je predsjednik Lige antifašista Hakija Abdić. Po njegovim riječima, ideje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita nikada neće postati prošlost i kad-tad će biti budućnost naroda u regiji.

Počasni predsjednik SABA RH Stjepan Mesić ustvrdio je kako su "neki u ovoj zemlji uvođenje demokracije i političkog pluralizma shvatili kao bjanko mjenicu za odricanje od antifašizma i njegovo demoniziranje".

"Antifašizam se izjednačava s komunizmom, a komunizam se proglašava jednakim zlom kao fašizam", rekao je Mesić dodavši kako se prešućuje činjenica da su hrvatski partizani imali svoj Glavni štab i da su se borili pod hrvatskom trobojnicom te su nerijetko imali i vojne svećenike. "Njih se naravno u crkvi prešućuje, kao što se prešućuje i činjenica da je legendarni vođa NOB-a Josip Broz Tito bio Hrvat", rekao je Mesić napomenuvši također kako se u javnosti plasiraju "sulude priče" o njegovom porijeklu.

Neistina je, kazao je Mesić, i činjanica da su svi antifašisti bili komunisti. "Većina antifašističkih boraca nije imala veze s komunizmom", kategoričan je bio Mesić koji je svoje obraćanje iskorostio i da zamjeri vladajućima jer, kako je rekao, prava se antifašističkih boraca smanjuju dok pripadnici kvislinških vojski dobivaju državne mirovine.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je, u ime pokrovitelja manifestacije, kako antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek. "Zagreb se ponosi svojim antifašističkim i slobodarskim pokretom", rekao je gradonačelnik Bandić. Založio se i za to da mlade generacije saznaju povijesnu istinu o strahotama Drugog svjetskog rata "bez prekrajanja i dopisivanja novije povijesti".

Hakija Abdić ustvrdio je kako su svi narodi u bivšoj Jugoslaviji imali svoje vođe.

"Srbi su imali Koču Popovića, Hrvati Bakarića, Crnogorci Đilasa, Makedonci Lazara Kuliševskog, Slovenci Edvarda Kardelja, Albanci Azema Vlasija, a Bosanci Džemala Bijedića", rekao je. Svima im je međutim bilo zajedničko to što su, kako je rekao Abdić, imali i voljeli Tita.

"Rođen od majke Slovenke i oca Hrvata, Tito je čovjek koji je pripadao svim našim narodima jer ih je on svejednako volio, a oni su se natjecali tko više voli njega", poručio je predsjednik Lige antifašista što je više stotina okupljenih pozdravilo burnim pljeskom.

Druženje na Bundeku proteklo je u znaku slika bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, autentičnih kapa s petokrakama, poruka te partizanskih pjesama.