Glavni državni odvjetnik Finske Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist tvrde da su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor '‘Đure Đakovića'' Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije, piše Globus.

Prema njihovim riječima, osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine.

Državni odvjetnik Rappe napominje da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, već je to dužnost hrvatskoga Državnog odvjetništva, dakle glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Hrvatska je ugovor o kupnji Patrijinih oklopnjaka potpisala 2007. Ugovorili smo kupnju 84, a poslije još 42 vozila. Ugovor je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević. Finski istražitelji sumnjaju da je svemu prethodilo primanje mita. Navodno su plaćani predujmi Patrijinim agentima u Austriji, a novac je nakon toga uplaćivan određenim osobama u inozemstvu.

Prema pisanju medija, u Hrvatskoj su istragom obuhvaćeni Franjo Gregurić, Berislav Rončević, Vladimir Zagorec, Bartol Jerković, Vladimir Panjević, Vlatko Cvrtila i Stipe Mesić, koji je u to vrijeme bio predsjednik države i vrhovni zapovjednik HV-a.

Zasad se ne zna ni iznos mogućeg mita. No tijekom istrage u Sloveniji finsko državno tužiteljstvo sumnjalo je da je riječ o 10 posto vrijednosti posla, a prvi ugovor u Hrvatskoj vrijedio je 112 milijuna eura.

Mesić: To su zakulisne igre

Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je kako su napisi da će biti osumnjičenik u aferi Patria u ulozi proizvodnje kaosa iza kojeg stoji obavještajno podzemlje. To je igra tjednika Globus i obavještajnog podzemlja i nekoga kome ne odgovara da ja u politici budem neki faktor. Iako se više ne mogu kandidirati na izborima, nekima očito smeta da se ja na bilo koji način izjašnjavam. Na ovaj me način žele ušutkati. To je politička pozadina, rekao je Mesić za Hinu.

Mesić je izjavio kako je cilj toga poručiti da su svi lopovi i razbojnici, svi su krali, treba čvrsta ruka i netko tko to može uspostaviti. Kad je riječ o konkretnom poslu s Patriom, smatra da nije trebalo nikakvo podmićivanje jer je njezina ponuda, u odnosu na Švicarsku, koja je ponudila svoje oklopno vozilo i američko-austrijskog Steyra, bila najbolja.

Na pitanje koja je bila njegova uloga u tome, Mesić je odgovorio kako je on s ministrom obrane Berislavom Rončevićem tada ratovao zbog nabave kamiona. Tražio sam odgovornost, nisam rekao njegovu, ali da se utvrdi odgovornost za nabavu skupljih i nekvalitetnijih kamiona, kako su me uvjeravali iz vojske. Praktički nismo razgovarali jer sam tražio čiste račune i po kojoj se onda logici može mene i ministra povezivati, rekao je Mesić.

Na pitanje što misli o izjavi Patrijina zastupnika za Sloveniju i Hrvatsku Hans-Wolfganga Riedla, koji je navodno 2005. suradnicima poslao e-mail da sa Zagrebom imaju dogovoreno 8,5 posto plus ono što se mora dati osobi koja se brine za ministarstvo, Mesić je odgovorio kako misli da je netko iz te Patrije to 'popalio' i zato su optuženi Finci, a nitko iz Hrvatske.