Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako je nazvao Uskok i rekao im da on nije sudjelovao i da nema veze sa slučajem finske Patria, od čijih je menadžera, prema pisanju medija, s još jednom osobom navodno dogovorio i uzeo mito za svoj angažman u natječaju za nabavku tih vojnih vozila.

"Nazvao sam Državno odvjetništvo, odnosno Uskok i htio sam se informirati o čemu se radi. Rekao sam im da u svemu tome ja nisam sudjelovao i nemam nikakve vize s tim", kazao je Mesić u emisiji HTV-a "Nedjeljom u dva", upitan je li bio pozvan od državnog odvjetnika da da bilo kakav iskaz.

Slučaj nabavke vojnih vozila Patria aktualiziran je u Hrvatskoj nakon što je tjednik Globus objavio kako je finsko tužiteljstvo potvrdilo kako su Mesić i bivši direktor 'Đure Đakovića' Bartol Jerković osumnjičeni da su od trojice menadžera finske Patrie preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavku vojnih oklopnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine.

"Nisam osumnjičen, nisam optužen, mene nema u nikakvoj aferi u vezi Patrie, kao što nema u Sloveniji predsjednika Danila Tuerka koji je bio zapovjednik Slovenske vojske kada je Slovenija kupila vozila Patria", kazao je Mesić.

Nakon što mu je voditelj emisije Aleksandar Stanković pokazao službeni dokument finskog državnog tužitelja u kojem kaže kako se diže optužnica protiv tri menadžera Patrie zbog obećanja ili davanja mita bivšem hrvatskom predsjedniku i bivšem direktoru Đure Đakovića, Mesić je rekao da njega nitko za to nije optužio.

"To ne postoji da sam ja primio i da je sa mnom netko razgovarao", kazao je Mesić.

Na napomenu voditelja da se tu nalazi njegovo ime Mesić je upitao; "što znači da se nalazi moje ime ?".

Komentirajući navode da su u njegov Ured dolazili i lobirali za Patriju Walter Wolf i Wolfgang Riedl, Mesić je rekao da je za Wolfa jedino znao da je u duhanskoj industriji, a kada je došlo do afere čuo je da se on bavi lobiranjem za Patriu. No, Mesić tvrdi da on njega nikad nije vidio niti zna da je bio u njegovom uredu. Za Wolfganga Riedla kazao je da ne zna, ali da misli da nije bio.

Bivši predsjednik rekao je da je zakon regulirao nabavu opreme i oružja za vojsku, i da to sve radi Ministarstvo obrane, koje spada u vladu. "To ministarstvo raspisuje natječaj i on je bio apsolutno korektan", kazao je Mesić, dodavši da je komisija je utvrdila da je Patria u svim segmentima bila najbolja.

Mesić je ustvrdio je da mu je u čitavoj karijeri njemu samo jednom, dok je bio predsjednik općine, ponuđeno da primi mito, ali je on to odbio.

Ponovio je svoju pretpostavku da mu sve smješta "obavještajno podzemlje", jer, kako misli, Hrvatskom kruži dosta opasan bauk povijesnog revizionizma koji želi pobjednike Drugog svjetskog rata pretvoriti u zločince, a u gubitnike u pobjednike.

Upitan otkud mu novac za kupnju stana prije tri godine, rekao je da je uvijek imo veliku plaću, dok je bio direktor, premijer, predsjednik parlamenta, predsjednik predsjedništva Jugoslavije i predsjednik Republike.