U sklopu Županijske organizacije Hrvatske stranke prava - dr. Ante Starčević dana 11. veljače 2014. u stranačkim prostorijama HSP-AS, ulica Madijevaca 6, Zadar, osnovan je Odbor za branitelje Županijskog vijeća HSP AS Zadarske županije. Za predsjednika Odbora izabran g. Klaudio Vidaić, dok su za njegove zamjenike izabrani g. Goran Burčul i g. Vlado Rapan.

Nažalost, i danas, 20-ak godina nakon Domovinskoga rata postoje brojni problemi koji pritišću hrvatske branitelje i njihove obitelji, ali i čitav narod i domovinu Hrvatsku, zbog čega se osnivanje ovakvog Odbora činilo nužnim kako bi i braniteljska populacija - koja se u najgorim zamislivim trenucima već itekako dokazala - dobila bolju priliku za doprinos rješavanju određenih problema i danas, naravno, prvenstveno onih više vezanih uz vrijednosti Domovinskoga rata i uz same branitelje. 

Stoga kao osnovne dužnosti i obveze ovoga Odbora izdvajamo sljedeće:

- Pomoć i potpora kvalitetnim projektima branitelja i braniteljskih udruga na području cijele županije;
- Svestrana pomoć osobito onim projektima koji bi doprinijeli što većem uključivanju branitelja u svakodnevni život;
- Realizacija projekta izgradnje spomenika svim žrtvama za slobodnu i neovisnu Hrvatsku od stoljeća sedmoga do danas, za što zajednica udruga proizišlih iz Domovinskoga rata ima potporu dožupana, dogradonačelnika, ovoga Odbora za branitelje, te svih županijskih i gradskih vijećnika HSP-AS-a;
- Rad na edukaciji mladih da prepoznaju i njeguju braniteljske vrijednosti (hrabrost, požrtvovnost, domoljublje, čovjekoljublje...) na kojima je izborena sloboda u Domovinskom ratu, te da se što bolje obrazuju kako bi mogli više doprinijeti razvitku, napretku i blagostanju države za koju su se borili njihovi roditelji i djedovi.