Na jučeršnjoj maloj svečanosti u upravi cetrifikat za najbolji pršut dobili su vlasnici dviju pršutana Slavko Ćoza i Davor Krnčević.
Potvrdu im je uručila Ana Marušić Lisac, predstavnica tvrtke Biotehnicon koja je od Ministarstva poljoprivrede ovlaštena da izdaje ovakve certifikate i na hrvatskoj i na europskoj razini.
Certifikate za Dalmatinski pršut, koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, dobili su tvrtka Puntica d.o.o. iz Vinjerca i Dalmatino iz Zemunika Donjeg čiji je vlasniik Davor Krnčević, ujedno i potpredsjednik klastera Hrvatski pršut.
– Trudimo se nabaviti najbolju moguću sirovinu za proizvodnju pršuta. Međutim, imamo problema, jer rat je učino svoje, mnogi su proizvođači uništeni, a teško je obnavljati takav tip proizvodnje jer je dugotrajna. Znate i sami ukoliko želimo kvalitetan pršut ne možemo ga dobiti za mjesec dana već puno više. Dogovorili smo se da taj pršut ne smije izići na tržište ukoliko je mlađi od godinu dana dakle mora najmanje imati godinu ili više za izlazak na tržište”, kazao je Krnčević.