Tvrtka Badel 1862 ponudu Korlat – vina proširili je sa novim proizvodom Korlat Merlot Boutique 2011 u kategoriji vrhunskih slatkih vina. Premijerno predstavljanje jučer je održano u restoranu Niko a uzvanicima su vino predstavili dipl. ing. agr. Juraj Sladić, enolog vinarije Benkovac, Badel 1862 i Ivan Perković voditelj razvoja vina u Badelu 1862.
Korlat Merlot Boutique je proizveden tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu kojom se dobivaju najbolja desertna vina. Proizveden isključivo od grožđa Merlot, duboke je tamnocrvene boje s ljubičastim odsjajima. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih koncentriranih aroma, senzacija se nastavlja u harmoničnom toplom i bogatom okusu gdje se ostatak šećera ugodno slaže s aromama crvenog voća i suhog grožđa.
– Vinogradarsku godinu 2011. karakterizira ekstremno sušno ljeto koje je na specifičnim, vrhunskim položajima tipa Korlata (koje i inače karakterizira oskudica u opskrbi loze vodom) dovelo do znatnog ubrzanja fenofaze dozrijevanja grožđa, ranijeg odbacivanja lista i odrvenjavanja peteljke grozda (obrambeni mehanizam loze kojom sprečava evapotranspiraciju odnosno gubitak vode i sušenje). U takvim uvjetima prosušivanjem grozda dolazi do dodatnog koncentriranja sastojaka u bobici (sadržaj šećera, kiselina, boje, ekstrakta), pojave suhvica (rozine), a koje prati i razvoj specifičnih aroma, rekao nam je Juraj Sladić, enolog vinarije Benkovac te dodao kako je berba obavljena u periodu od 29.08. do 03.09., kada se sadržaj šećera u moštu kretao na nivou 320 g/lit što je rezultiralo sadržajem alkohola od 14,5 vol% i ostatkom šećera od 80 g/lit.
Kompleksno, slatko vino Korlat Merlot Boutique idealno je sljubljivati s slasticama dalmatinskog kraja, svjetski poznatim slasticama ali i tradicionalnim jelom poput pašticade.
Ivan Perković, voditelj razvoja vina u Badelu 1862, u suradnji sa osobljem restorana Niko uzvanicima je priredio tri slijeda deserta, panna cottu sa preljevom od šumskog voća, čokoladnu tortu sa preljevom od karamele te macarone sa caramelom što se odlično sljubilo sa vinom Korlat Merlot Boutique 2011.
– Vinarija Benkovac je proizvela i odnjegovala Korlat Merlot Boutique 2011. U Badelu 1862 smo odlučili plasirati vino kroz redovnu butelju volumena 0,75 kako bi naglasili pristupačnost krajnjem potrošaču te smo kroz specifičan i razigran dizajn željeli naglasiti o kakvom se vinu radi. Prvi puta na hrvatskom tržištu se vino navedene kvalitete može nabaviti po povoljnim cijenama, cca 110 kn. Kroz spomenuti omjer cijene i kvalitete želimo motivirati ugostitelje da nude opisanu vrstu vina uz desert. Ugostiteljima smo također preporučili da svojim gostima omoguće kupnju navedenog vina na “čaše” jer je cilj gostu omogućiti da uživa u vrhunskom, slatkom vinu Korlat Merlot Boutique 2011 po pristupačnoj cijeni, kazao nam je Ivan Perković, voditelj razvoja vina u Badelu 1862.