Zbog previda tužiteljstva jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu odbačena optužnica protiv Vinka Mladinea, bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša,  Mihovila Zrnića Marinovića te zadarske tvrtke Odlagalište Sirovina, u kojoj šteta iznosi 125 milijuna kuna, a odluku je donijela sutkinja tog suda Tanja Pavelin Borzić.

Sutkinja je odlučila odbaciti optužnicu jer ju je tužiteljstvo podnijelo jedan dan nakon isteka zakonskog roka, a iz zagrebačkog ŽDO-a danas su priopćili da će se pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovorne zamjenice županijske državne odvjetnice koja je optužnicu podnijela s danom zakašnjenja, odnosno nije je podigla u 30 dana po okončanju istrage. ŽDO će zatražiti obnovu postupka. Zakon propisuje, ako optužnica nije podnesena u tom roku, da se smatra da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona.

Tužiteljstvo se danas oglasilo priopćenjem u kojem je priznalo da je "optužnica, zbog omaške zamjenica državne odvjetnice, podignuta jedan dan nakon isteka roka". No pozvali su se i na zakonsku odredbu prema kojoj se može zatražiti obnova postupka "u slučaju da je do propuštanja roka za podizanje optužnice došlo zbog stegovnog djela državnog odvjetnika". Stoga su najavili da će nakon pokretanja stegovnog postupka protiv odgovorne zamjenice županijske državne odvjetnice sudu podnijeti i prijedlog za obnovu postupka protiv Mladinea.

Inače, ovu je optužnicu, koja je podignuta u ljeto 2012., sud već jednom vratio tužiteljstvu na doradu.

Odvjetništvo se može žaliti na takvu odluku zakonski postoji mogućnost obnove postupka, što će vjerojatno biti ishod ovog pravosudnog incidenta.