Dvadeset i sedam članova sudjelovalo je na utemeljenju nove, zapravo cehovske udruge koja će uskoro imati i zaposlene radnike. Kako su ustvrdili ugostitelji, okupljeni u jednom od najpoznatijih zadarskih restorana, motiv osnivanja udruge nije nezadovoljstvo zbog načina rada Ceha ugostitelja, čiji su članovi, nego zajednički interes. Primjerice, žele riješiti bankovne provizije na kartično poslovanje.
Dubravko Milin, član Udruge zadarskih ugostitelja kazao je – To je stvar koju smo mi u cehu pokrenuli prije pet godina, nije se maklo dalje. Naša Udruga je u mjesec i po dana napravila više nego netko u pet godina. Dakle, može se! Može se zato što je snaga upravo u onim prije brojkama koje sam spomenuo.
Udruživanjem u interesnu organizaciju, brojni zadarski ugostitelji imat će napokon snagu da zajednički nastupaju i rješavaju mnoga važna pitanja, osobito vezana uz poslovanje. Članovi su i neke velike kuće poput Turisthotela, ali uglavnom ugostitelji koje je zakon odvojio tako što je jednu kategoriju stavio u obrtnike, a drugu u dionička društva, čime im je počinjena šteta.
– Onda ima puno članova ceha koji rade 2-3 mjeseca godišnje i sad bi oni tribali isto ko i mi zajedno ići tu di ćemo ići kod proizvođača i dobavljača. I dobro, ovi naši neka radu, riječi su Erika Pavina, predsjednika novoosnovane udruge zadarskih ugostitelja.
Menadžeri, ugostitelji, hotelijeri, cafe barovi svi su dobrodošli u novu udrugu, koja će djelovati neovisno o Cehu ugostitelja.