Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u petak je u društvu Veleposlanice NR Kine Deng Ying posjetio Zadarsku županiju i sudjelovao na sastanku sa zadarskim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom.

Raspravljalo se o kapitalnim investicijama važnima za razvoj zadarske regije. Kineskim investitorima su prezentirani kapaciteti i projekti Zadra i zadarske regije, posebno Gospodarska zona Crno i ŠC Višnjik, za koje su gosti istaknuli posebno zanimanje. Prezentirani su i Luka Gaženica te Vrata Zadra, koji su također bili iznimno zanimljivi kineskim investitorima. Kinesko je izaslanstvo najavilo daljnji dolazak njihovih gospodarstvenika i investitora u zadarsku regiju. 

Nakon održanog sastanka u Zadru, Stjepan Mesić posjetio je i otok Vir gdje se susreo s općinskom upravom Općine Vir, predvođenom načelnikom Kristijanom Kapovićem. Bivši predsjednik je istaknuo kako je oduševljen napretkom otoka Vira, koji je dugo godina nezaslužno u medijima prezentiran kao „otok slučaj", misleći pritom na bespravnu gradnju.

- „Posljednji put sam na Viru bio prije 15 godina i objektivno mogu reći kako je napredak uistinu vidan, pogotovo u urbanističkom smislu" - istaknuo je Mesić, a posebno ga je dojmio podatak kako je samo 17 posto otoka izgrađeno.

- „Vir je zasigurno jedan od najljepših jadranskih otoka s obzirom da je preko 80% otoka prirodni mediteranski pejzaž koji obiluje mediteranskim raslinjem, šumama i netaknutom prirodom u što sam se uvjerio prolazeći tim djelom otoka na putu prema Villi „Lanterna" - rekao je gospodin Mesić.

Tijekom sastanka na Viru bivši predsjednik se osvrnuo i na Kineske investitore istaknuvši kako bi Kina, kao gospodarska supersila, uistinu bila važan partner zadarske regije za ostvarivanje kapitalnih investicija. Otok Vir bi zasigurno, temeljem svog ubrzanog razvoja i velikog potencijala, bio zanimljiv stranim, pa i kineskim ulagačima.

Poseban interes bivši je predsjednik pokazao za „Villu Lanterna", gdje se, vidno impresioniran, zanimao za povijest svjetionika Vir i način njegove transformacije iz klasičnog svjetionika u rezidencijalni turistički objekt s 5 zvijezdica. Dodao je kako je objekt zasigurno reprezentativan i na nacionalnoj razini. Bivši predsjednik je istaknuo svoju spremnost na suradnju s lokalnom samoupravom i načelnikom Kapovićem, a spreman je iskoristiti i svoje kontakte u inozemstvu kako bi doprinio daljnjem razvoju Vira."

- „Na Vir ću se zasigurno vratiti u pratnji potencijalnih investitora jer Vir, s obzirom na viđeno, ima što ponuditi" zaključio je Mesić.