Ravnatelji županijskih ustanova u zdravstvu danas su na kolegiju župana podnijeli izvještaje o poslovanju u 2014. godini.

U najvećim problemima su Ortopedska bolnica u Biogradu na Moru i Psihijatrijska bolnica Ugljan.

Iako je u 2015. godinu ušla s plusom od 2, a milijuna kuna prema riječima zamjenice ravnateljice Milena Milić ova ustanova ima milijun problema.

- Mi smo u 2013. godini ostvarili višak od 7,5 milijuna kuna kojim smo pokrili ovogodišnje gubitke i novu godinu dočekali u plusu. Međutim i u 2015. problemi se nastavljaju. Glavni razlog je što za 30 kreveta imamo dnevne gubitke. Procjena HZZO-a je da nas trošak po krevetu dođe 300 kuna,a realno mi po krevetu trošimo između 450 i 500 kuna. Razlika između realne cijene usluge liječenja i one koju procjenjuje HZZO problem je zbog kojeg trpimo velike gubitke, kazala je Milić.

Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan je također naglasio kako je su glavni problem limiti HZZO-a.

Mi smo racionalnim poslovanjem napravili manji minusu u 2014. negoli godinu dana ranije, ali kada se zbroje jedan i drugi mi smo u ukupnom dugu od 7,4 milijuna kuna. Situacija je nikad gora, s nikad manje sredstava i zaposlenika. Srećom od 1. siječnja paušali su povećani pa bismo vrlo brzo mogli funkcionirati oko nule i pokriti troškove.

Ostale institucije iskazale su plus, osim Doma za starije i nemoćne osobe koji kao socijalna ustanova ostvareni višak mora vratiti županiji pa je poslovanje završila na nuli.

Tako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo 2014. godinu završio s gotovo 4 milijuna kuna, a Dom zdravlja s 12,7 milijuna kuna plusa. I dok će Dom zdravlja većinu novca utrošiti na obnovu voznog parka, Zavod za javno zdravstvo novce će preusmjeriti na preseljenje i opremanje prostora u poliklinici. Prema osobnom mišljenju ravnatelja Zorana Škrgatića to se neće dogoditi ove godine.

Zavod za Hitnu medicinu u 2015. godinu je ušao s oko 2 milijuna kuna viška, a Ljekarne Zadar s 52 000 kuna.