Od 7. do 11. svibnja Klinika za neurologiju KBC Zagreb i Odjel neurologije OB Zadar pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Grada Zadra, zajednički organiziraju jubilarni 20. Kongres Europskog društva za neurosonologiju i cerebralnu hemodinamiku i 7. Zadarsku školu neurosonologije i liječenja moždanog udara, koja će se održavati u Hotelu Kolovare te u Narodnom kazalištu.

U Zadru će se okupiti više od 300 stručnjaka za područje neurološkog ultrazvuka i liječenje moždanog udara. O značaju skupa govori podatak kako posebno velik broj stručnjaka dolazi iz vodećih zemalja u ovom području: Njemačke, Sjedinjenih Država i Italije, a tu su i polaznici iz udaljenih zemalja poput Južne Koreje i Južnoafričke Republike.

Prva dva dana aktivnosti su usmjerene stjecanju praktičnih vještina i znanja. Vodeći stručnjaci, autori svih relevantnih udžbenika i publikacija o neurološkom ultrazvuku, održavat će predavanja i prikazivati na dijagnostičkim uređajima kako se najbolje može izvoditi pretrage poput otkrivanja aterosklerotskih promjena, različitih uzroka moždanog udara, praćenja bolesnika u kritičnim stanjima ili tijekom kirurških zahvata. Slijedeća tri dana u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se prezentacije najznačajnijih znanstvenih rezultata tijekom protekle godine iz svih navedenih područja.

Organizatori su posebno ponosni na činjenicu što će na kongresu 11 stručnjaka iz Hrvatske nastupiti kao predavači, instruktori i koordinatori sekcija, a još veći broj naših stručnjaka prikazat će svoj znanstveni i stručni rad kroz različite prezentacije. Međunarodni ugled Zadarske škole neurosonologije i liječenja moždanog udara, a osobito doc. dr. sc. Branka Malojčića i doc. dr. sc. Anamarije Mrđen, predsjedavajućih kongresa, kao i upornog i kontinuiranog rada liječnika Odjela neurolgije OB Zadar, kao i organizacijskog Odbora kongresa, bio je presudan da Zadar dobije prednost za organizaciju Kongresa pred Berlinom i Budimpeštom.