Iako je i proteklih dana bilo iznimno toplo u cijeloj zemlji, pravi toplinski udar kreće od danas i za sada mu se, prema prognozama, ne nazire kraj. A upravo u prva dva dana toplinskog udara bilježi se najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s visokim temperaturama zraka.

Po protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućina, Državni hidrometeorološki zavod prati i analizira dnevne i noćne temperature i prognozira približavanje toplinskog vala. Sa 70-postotnom vjerojatnošću može prognozirati da će temperature prijeći 35 Celzijevih stupnjeva i o tome obavještava Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a sve da bi se pomoglo građanima u prilagođavanju visokim temperaturama. Od ove godine HZJZ prvi put prati i moguću povećanu smrtnost tijekom toplinskih udara.

Tuširanje u mlakoj vodi

Upravo na temelju tih izvješća DHMZ-a Ministarstvo zdravlja i HZJZ izdaju upozorenja građanima da bi se što bolje prilagodili paklenim vrućinama. Osobito se to odnosi na starije, djecu i kronične bolesnike kojima je generalna preporuka da, ako je to moguće, ne izlaze iz stana od 10 do 17 sati te da se nastoje rashladiti ili klimatizacijskim uređajima ili tuširanjem u mlakoj vodi. Posebno se moraju čuvati kronični bolesnici i po mogućnosti savjetovati sa svojim liječnicima o promjeni terapije. Isto tako, preporučuje se konzumiranje veće količine vode te korištenje zaštitne kreme za sunce. Prema riječima stručnjaka, svako nadolazeće ljeto je sve toplije, što dokazuju i sadašnje visoke temperature koje donose nesnosne vrućine. U samo nekoliko mjesta, uglavnom onima na višim nadmorskim visinama, temperatura jučer u 12 sati nije prešla 30 stupnjeva, a u većini gradova kretala se između 30 i 34 stupnja. Rekorderi su bili Mljet i Knin sa 36 stupnjeva.

More kao balans

Isti scenarij očekuje nas i za vikend. Državni hidrometeorološki zavod za vikend najavljuje opasne toplinske udare u desetak većih gradova.

- Trenutno smo u južnoj struji, odnosno s južnog Sredozemlja dolazi vruć, saharski zrak. Ipak, iako su iznadprosječne, temperature nisu neuobičajene za ljetno razdoblje - objašnjava Mladen Matvijev iz Meteo centra. Maksimalne temperature zraka nešto su više u kontinentalnom dijelu zemlje jer more djeluje kao balans. Nakon sparnog vikenda, u noći s nedjelje na ponedjeljak u nekim nas krajevima čeka lagano zahladnjenje.

- Prognostički materijal pokazuje da će zapuhati lagani vjetar. Ipak, riječ je o padu temperature od dva, tri stupnja. Pravo zahladnjenje čeka nas tek sljedeći vikend - prognozira Matvijev.
Bit će još udara

Klimatolog Krešimir Pandžić kaže da atmosferska strujanja uzrokuju anticiklonalno stanje na području cijele Europe. Naime, klimatski scenarij za jugoistočnu Europu i Sredozemlje predviđa veći broj toplinskih udara tijekom ljeta.


Crvena uzbuna Meteoalarma

U subotu ujutro već u 8 sati temperatura je ponegdje dosegnula, pa i premašila, 30 Celzijevih stupnjeva. Meteoalarm je za cijelu državu i za subotu i za nedjelju objavio crvena upozorenja.

- Vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere, navodi se uz crveno upozorenje Meteoalarma. (JL)