Vinku Mladineu ipak će se suditi za malverzacije teške 46 milijuna kuna Vrhovni sud prihvatio je žalbu i vratio slučaj Županijskom sudu u Zagrebu 15.02.2008., Ksaver, Zagreb - Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, javlja portal Telegram.hr

Vinku Mladineu, bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ipak će se suditi zbog štete teške 46 milijuna kuna.

Naime, Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i dopustio obnovu tog postupka što ga je ranije Županijski sud u Zagrebu prekinuo budući da optužnica nije bila podignuta u roku. Radilo se o propustu tužiteljice, koja je jedan dan zakasnila s podizanjem optužnice koja se osim na Mladinea odnosila i na Mihu Zrnića Marinovića, vlasnika tvrtke "Odlagalište sirovina".

Protiv zaboravne tužiteljice u međuvremenu je pokrenut stegovni postupak što je bio temelj za novi zahtjev koji je na kraju i prihvaćen na Vrhovnom sudu RH. Odlučeno je i da će postupak biti vraćen Županijskom sudu u Zagrebu kako bi bila provjerena osnovanost optužnice koja se odnosi na nezakonitosti tijekom sanacije bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu, kojima je Fond oštećen za više od 46 milijuna kuna, a Mladineo i Zrnić Marinović su i sebi pribavili milijunske iznose.

Optužena i tvrtka "dalmatinskog kralja otpada"

Marinovićeva tvrtka, koja je također optužena, od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu je ispostavila i naplatila ukupno 29 "privremenih situacija" u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika, poznatog kao "dalmatinski kralj otpada" time je stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna. Poduzetnik je pak bivšem direktoru Fonda u više navrata predao najmanje 900 tisuća kuna. Ispostavljanje neosnovano uvećanih računa nakon sklapanja ugovora za izvođenje radova, dvojica okrivljenika dogovarala su od sredine 2006. do kraja 2010., u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.