Državni prvak u kuharstvu je Šime Vučetić, kuhar porijeklom iz Zadra koji trenutno radi u Luksemburgu u AU.Gourmet Rodange. Na 12. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Šime plasirali su se Marko Martinac, iz Falkensteiner Borik hotela u Zadru i Željko Bešenić iz hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.
– Ovo mi je jedna od najdražih nagrada u karijeri, naročito jer sam prvi puta osvojio titulu državnog prvaka Hrvatske. Uistinu je čast ući u krug osvajača. Natjecanje je bilo naporno, ali su domaćini bili odlični, meni se Zagorje sviđa – rekao je Šime Vučetić nakon osvojene titule.
Pobjednik se kulinarstvom bavi 16 godina, a trenutno radi u inozemstvu. – Zadnjih osam mjeseci sam “vani” i moram priznati kako su ipak malo bolji financijski i radni uvjeti. Ipak, hrvatsko kulinarstvo napreduje, restorani poboljšavaju ponudu i ugostitelji shvaćaju kako je kuhar cijenjeno zanimanje.
Ove godine, na prvenstvu su se kuhari natjecali u 11 različitih kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U četiri dana natjecanja kreirano je oko tristotinjak jela razvrstanih u kategorije vezane uz klasičnu, vegansku, makrobiotičku, bolničku i drugu ponudu. Događanje su pratile i brojne radionice na kojima su se, zajedno s profesionalcima, mogli okušati i amateri.
U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana. Za ovaj prestižni naslov odvažilo se sedam kuhara, no koliko je zahtjevno dokazuje činjenica da dvoje kuhara nije uspjelo ući u konačni zbroj ocjena A, B i C kategorije. Natjecatelji su na licu mjesta dobili zadane teme i popis namirnica koje smiju koristiti te su bez pomoći literature, kolega ili interneta morali, u vremenskom periodu od dva sata, napisati recepte za četiri slijeda.
Šime Vučetić slavio je u sve tri kategorije i tako uvjerljivim rezultatima postao Državni kuharski prvak za 2015. godinu.