Započela je nadaleko poznata ninska manifestacija – Šokolijada 2016. s podijelom svježeg mesa svinjske vratine. Ove godine prijavilo se sveukupno 63 natjecatelja, stoga je podjela organizirana u dva dijela, a meso je osigurala mesnica Biloglav.
Po svojim organizacijskim elementima manifestacija je jedinstvena u Hrvatskoj. Pokrenuta je prvenstveno radi očuvanja tradicije izrade šokola, a pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokola se posjetitelji upoznaju s tom jedinstvenom gastro delicijom koja je očuvana zahvaljujući usmenoj predaji obiteljskog recepta u obiteljima ninskog kraja. Šokolijada je najznačajnija gastronomska manifestacija na području zadarske regije koja se postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu, na njoj sudjeluju razni proizvođači iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Svake godine privlači sve više gurmana iz redova šokolara koji se natječu i degustatora.
O manifestaciji: Organizator manifestacije Turistička zajednica grada Nina nabavila je oko 600 kg svježeg mesa svinjske vratine za 63 natjecatelja koji dolaze iz više mjesta.
U natjecanju se nadmeće 26 žena i 37 muškaraca iz sljedećih mjesta: Nin 28 šokolara, Ninski Stanovi 7, Žerava 7, Privlaka 8, Ljubač 4, Vir 2, Krneza 1, Murvica 2, Islam Latinski 1, Zadar 1, Mrljane 1 i Briševo 1 šokolar. Šokolijada je jedinstvena manifestacija koja ima više aktivnosti, započinje podijelom mesa u siječnju a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari, priređuje gastronomska i sajamska priredba s eko i etno obilježjima te degustatorska pripredba. U 2014. Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis Way to Croatia dodijelili su Turističkoj zajednici Grada Nina i manifestaciji Šokolijadi nagradu Simply the best sa zlatnim znakom za očuvanje i spas tradicije pripreme ninskog šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude. Šokolijada je uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj. Fešta od šokola biti će 16. i 17. srpnja kada će brojni domaći i strani turisti moći okusiti šokol.
O Šokolu: Šokol je jedinstveni gastronomski proizvod koji se od davnina proizvodi u samom Ninu i ninskom kraju. Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, – suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom. Turistički radnici su u 2003. prepoznali potrebu da se pokrene manifestacija kako bi se sačuvala tradicija izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda i kako bi se šokolari natjecali i zajedno s turistima zabavljali. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske stoga ga je Zadarska županija predložila za nagradu te Šokol nosi srebrnu povelju Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2014. dodijeljen od udruga Klub članova – Selo i tvrtke HF Eko Etno Grupa.
Ostvareni ciljevi: promidžba jedinstvenog autohtonog jela, povećana obiteljska proizvodnja, postavljanje šokola na jelovnike u restoranima, velika uključenost mladih stanovnika Nina i okolnih mjesta, poticanje proizvodnje u širem regionalnom okruženju, suradnja sa obrazovnim institucijama, udrugama i OPG-ovima u regiji, kontinentalnoj Hrvatskoj i inozemstvu.
Šokolijada okuplja brojne zaljubljenike u cijenjenu gastronomsku ponudu Nina i okolice, te sve one kojima je stalo do očuvanja tradicije svoga kraja te razvoju turizma u ninskom kraju.
Rekli su o Šokolijadi:
“Nin ima ekskluzivu, jedinstveni gastronomski proizvod šokol”, izrekla je povjesničarka Tea Perinčić u dokumentarnom filmu pod naziovm Šokol i šokolari ninski.
“Ovogodišnja Šokolijada najbolja je Šokolijada do sada”, rekao je Emil Ćurko, gradonačelnik Grada Nina za prošlogodišnju manifestaciju.
“Ninski šokol, kao jedinstveni proizvod, postao je gastronomski zaštitni znak Nina i Zadarske županije zahvaljujući ovoj iznimnoj manifestaciji, koja ima osobitu važnost za promociju gastronomske i ukupne turističke ponude Zadarske županije”, rekao je Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, te dodao “Ninska šokolijada jedan je od najboljih primjera u županiji kako je moguće tradicijsku ruralnu gastronomiju očuvati te staviti u funkciju naše najjače gospodarske grane – turizma.”
“Šokol je jelo koje se časti i slavi kroz manifestaciju Šokolijadu,” rekao je Tomislav Drezga, novinar Agroglasa Slavonije.
Nin: Matija Šalov, Mateja Šalov, Zorica Šalov, Anka Šarlija, Frane Šarlija, Željka Šarlija, Slavko Dejanović, Marin Dejanović, Tomislav Kera, Marko Oltran, Josip Stulić, Ivan Stulić, Ana Tartaro, Alen Medić, Ivan Medić, Nediljko Ivanić, Anamarija Ivanić, Nevenka Vučković, Romano Marguč, Miro Deša, Mira Kosović, Matea Kosović, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Iva Burela, Domagoj Burela, Tanja Striguljica, Filip Morović.
Ninski Stanovi: Josipa Proroković, Branko Jurkin, Josip Jurkin, Ante Jurkin, Igor Proroković, Marijan Pavlović, Frane Pavlović
Žerava: Goran Utković, Milka Utković, Marina Utković, Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina, Vesna Jurlina
Privlaka: Ana Matulj, Ivica Matulj, Šime Šango, Marija Kršulja, Antonio Buškulić, Matilda Buškulić, Miroslav Šango, Kristijan Šango.
Ljubač: Joso Ivanac, Marina Ivanac, Ivan Ivanac, Marija Ivanac.
Krneza: Milan Čolak
Vir: Goran Budija, Gorana Budija
Murvica: Davorka Surać, Josip Surać
Islam Latinski: Tomislava Šalov Jusup
Zadar: Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar
Mrljane: Mladen Jureško
Briševo: Mladen Ćustić
Započela je nadaleko poznata ninska manifestacija – Šokolijada 2016. s podijelom svježeg mesa svinjske vratine. Ove godine prijavilo se sveukupno 63 natjecatelja, stoga je podjela organizirana u dva dijela, a meso je osigurala mesnica Biloglav.
Po svojim organizacijskim elementima manifestacija je jedinstvena u Hrvatskoj. Pokrenuta je prvenstveno radi očuvanja tradicije izrade šokola, a pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokola se posjetitelji upoznaju s tom jedinstvenom gastro delicijom koja je očuvana zahvaljujući usmenoj predaji obiteljskog recepta u obiteljima ninskog kraja. Šokolijada je najznačajnija gastronomska manifestacija na području zadarske regije koja se postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu, na njoj sudjeluju razni proizvođači iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno i razmjenjuju iskustva. Svake godine privlači sve više gurmana iz redova šokolara koji se natječu i degustatora.
O manifestaciji: Organizator manifestacije Turistička zajednica grada Nina nabavila je oko 600 kg svježeg mesa svinjske vratine za 63 natjecatelja koji dolaze iz više mjesta.
U natjecanju se nadmeće 26 žena i 37 muškaraca iz sljedećih mjesta: Nin 28 šokolara, Ninski Stanovi 7, Žerava 7, Privlaka 8, Ljubač 4, Vir 2, Krneza 1, Murvica 2, Islam Latinski 1, Zadar 1, Mrljane 1 i Briševo 1 šokolar. Šokolijada je jedinstvena manifestacija koja ima više aktivnosti, započinje podijelom mesa u siječnju a završava u srpnju kad se odabiru najbolji šokolari, priređuje gastronomska i sajamska priredba s eko i etno obilježjima te degustatorska pripredba. U 2014. Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis Way to Croatia dodijelili su Turističkoj zajednici Grada Nina i manifestaciji Šokolijadi nagradu Simply the best sa zlatnim znakom za očuvanje i spas tradicije pripreme ninskog šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude. Šokolijada je uvrštena u 100 najznačajnijih manifestacija u Hrvatskoj. Fešta od šokola biti će 16. i 17. srpnja kada će brojni domaći i strani turisti moći okusiti šokol.
O Šokolu: Šokol je jedinstveni gastronomski proizvod koji se od davnina proizvodi u samom Ninu i ninskom kraju. Inače, šokol – za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol, začini, – suhomesnati je proizvod prepoznatljivog okusa. Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi čiju tajnost jamči to što se prenosi usmenom predajom. Turistički radnici su u 2003. prepoznali potrebu da se pokrene manifestacija kako bi se sačuvala tradicija izrade ovog autohtonog ninskog proizvoda i kako bi se šokolari natjecali i zajedno s turistima zabavljali. Stoga je pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i itekako ukusno. Šokol je postao gastronomski brend zadarske regije, a prepoznat je kao iznimno vrijedna delicija na tlu Hrvatske stoga ga je Zadarska županija predložila za nagradu te Šokol nosi srebrnu povelju Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2014. dodijeljen od udruga Klub članova – Selo i tvrtke HF Eko Etno Grupa.
Ostvareni ciljevi: promidžba jedinstvenog autohtonog jela, povećana obiteljska proizvodnja, postavljanje šokola na jelovnike u restoranima, velika uključenost mladih stanovnika Nina i okolnih mjesta, poticanje proizvodnje u širem regionalnom okruženju, suradnja sa obrazovnim institucijama, udrugama i OPG-ovima u regiji, kontinentalnoj Hrvatskoj i inozemstvu.
Šokolijada okuplja brojne zaljubljenike u cijenjenu gastronomsku ponudu Nina i okolice, te sve one kojima je stalo do očuvanja tradicije svoga kraja te razvoju turizma u ninskom kraju.
Rekli su o Šokolijadi:
“Nin ima ekskluzivu, jedinstveni gastronomski proizvod šokol”, izrekla je povjesničarka Tea Perinčić u dokumentarnom filmu pod naziovm Šokol i šokolari ninski.
“Ovogodišnja Šokolijada najbolja je Šokolijada do sada”, rekao je Emil Ćurko, gradonačelnik Grada Nina za prošlogodišnju manifestaciju.
“Ninski šokol, kao jedinstveni proizvod, postao je gastronomski zaštitni znak Nina i Zadarske županije zahvaljujući ovoj iznimnoj manifestaciji, koja ima osobitu važnost za promociju gastronomske i ukupne turističke ponude Zadarske županije”, rekao je Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, te dodao “Ninska šokolijada jedan je od najboljih primjera u županiji kako je moguće tradicijsku ruralnu gastronomiju očuvati te staviti u funkciju naše najjače gospodarske grane – turizma.”
“Šokol je jelo koje se časti i slavi kroz manifestaciju Šokolijadu,” rekao je Tomislav Drezga, novinar Agroglasa Slavonije.
Nin: Matija Šalov, Mateja Šalov, Zorica Šalov, Anka Šarlija, Frane Šarlija, Željka Šarlija, Slavko Dejanović, Marin Dejanović, Tomislav Kera, Marko Oltran, Josip Stulić, Ivan Stulić, Ana Tartaro, Alen Medić, Ivan Medić, Nediljko Ivanić, Anamarija Ivanić, Nevenka Vučković, Romano Marguč, Miro Deša, Mira Kosović, Matea Kosović, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Iva Burela, Domagoj Burela, Tanja Striguljica, Filip Morović.
Ninski Stanovi: Josipa Proroković, Branko Jurkin, Josip Jurkin, Ante Jurkin, Igor Proroković, Marijan Pavlović, Frane Pavlović
Žerava: Goran Utković, Milka Utković, Marina Utković, Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina, Vesna Jurlina
Privlaka: Ana Matulj, Ivica Matulj, Šime Šango, Marija Kršulja, Antonio Buškulić, Matilda Buškulić, Miroslav Šango, Kristijan Šango.
Ljubač: Joso Ivanac, Marina Ivanac, Ivan Ivanac, Marija Ivanac.
Krneza: Milan Čolak
Vir: Goran Budija, Gorana Budija
Murvica: Davorka Surać, Josip Surać
Islam Latinski: Tomislava Šalov Jusup
Zadar: Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar
Mrljane: Mladen Jureško
Briševo: Mladen Ćustić