Udruga slijepih Zadarske županije započela je s provedbom programa pružanja usluga videćeg pratitelja članovima udruge, a ovaj projekt na koji je udruga slijepih čekala nekoliko godina predstavljen je jučer u prostorijama udruge. Riječ je, kako je naglasila tajnica udruge Gordana Čizmin, o projektu velikog značaja kojim će slijepe osobe koje su nesamostalne u kretanju dobiti svakodnevnu pomoć prilikom obavljanja brojnih poslova. Naime, kroz ovaj projekt Ministarstva socijalne politike i mladih zaposlena je jedna osoba iz kategorije dugotrajno i teže zapošljivih osoba s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koja će obavljati usluge videćeg pratitelja slijepim osobama, članovima Udruge slijepih Zadarske županije. Na to je mjesto zaposlen Sandi Špaleta koji je nedavno započeo s radom i koji je na jučerašnjoj konferenciji za novinare podijelio svoja dosadašnja iskustva.

S jednim od članova na kazališnoj predstavi

- Iskustva su jako dobra, a radi se na način da se potrebe prijavljuju na telefon, te se svakog petka dogovara plan i raspored prema kojem se određuje koje sve poslove treba obaviti narednog tjedna i za koje članove. Usluge obuhvaćaju sve ono što slijepa osoba koja je nesamostalna u kretanju ne može obaviti sama - od pratnje na liječničke preglede, plaćanje računa, odlazaka u banku, trgovinu, kafić, restoran ili na kulturna događanja, pa sve do pisanja zamolbi, ispunjavanja formulara, čitanja pošte i sve druge usluge koje pomažu socijalnoj uključenosti slijepih osoba, naveo je Sandi Špaleta koji, iako je zaposlen na osmosatno radno vrijeme stoji na usluzi slijepim osobama u svako doba i to ne samo radnim danom već i vikendom. Tako je upravo dan ranije, kaže, s jednim od članova udruge bio na kazališnoj predstavi.

Kriterije za dobivanje ovih usluga, kao i njihovu dinamiku određuju prioriteti, ali i socijalni status korisnika usluga, a prednost imaju oni članovi koji žive sami odnosno koji nemaju pomoć obitelji ili druge osobe.

Oko stotinjak slijepih imat će novu uslugu

Naime, usluga videćeg pratitelja od posebne je važnosti za slijepe osobe koje žive same i koje se ne mogu osloniti na svakodnevnu obiteljsku pomoć, te kojima financijske mogućnosti ne dozvoljavaju da ovakve usluge plate. Institut videćeg pratitelja sljepim osobama nesamostalnim u kretanju prepoznat je od 2013. godine od strane Ministarstva socijalne politike i mladih kao važan oblik socijalne usluge koju pružaju organizacije civilnog društva - udruge slijepih svojim članovima kako bi poboljšale njihovu kvalitetu života i socijalnu integraciju, ali i kako bi njihovu institucionalizaciju učinile suvišnom.

- Trajanje projekta, kazala je Gordana Čizmin, je tri godine - od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2018. godine, a za prvu godinu namijenjen je iznos od 100.000 kuna. Ukoliko u prvoj godini opravdamo dobivanje projekta, ista sredstva predviđena su i za sljedeće dvije godine, s mogućnošću daljnjeg provođenja projekta. S obzirom da je provođenje ovog programa tek započelo pozivamo sve naše članove koji imaju pravo na korištenje usluga videćeg pratitelja da nam se jave, ali isto tako i slijepe osobe koje su nesamostalne u kretanju, a nisu članovi Udruge da se učlane i iskoriste ovu mogućnost, naglasila je još Gordana Čizmin, dodajući kako se procjenjuje da će od trenutačnih 246 članova Udruge slijepih Zadarske županije, njih oko stotinjak imati na raspolaganju videćeg pratitelja.