Nakon odgode tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o budućnosti ŠRC Višnjik u Gradskoj vijećnici su, uz odobrenje gradonačelnika Božidara Kalmete oporbeni vijećnici i održali konferenciju za novinare.

- Napustili smo sjednici Gradskog vijeće prije pet dana kada se izglasavalo o pet točaka vezanih uz ŠRC Višnjik jer smo i tada, a i sada smo mišljenja da se prvo trebala održati tematska sjednica. Ne vidim razloge da se na ovakav način opstruira rasprava oko ove važne teme, kazala je SDP-ova vijećnica Sabina Glasovac.

Marko Pupić Bakrač je naglasio kako je izglasanim točkama na spomenutoj sjednici ugrožen javni interes građana.

- ŠC Višnjik d.o.o. će morati naplaćivati naknadu rekreativcima i udrugama. Ako to ne bude činio direktor i firma će snositi kaznenu odgovornost, upozorio je Pupić Bakrač.

Potom se za govornicom pojavio Nebojša Belić, negdašnji direktor KK Zadar koji je svojevremeno, nakon ispadanja Zadra iz regionalne ABA lige, za stanje u zadarskoj košarci izravno prozvao današnjeg gradonačelnika Božidara Kalmetu i dogradonačelnika Zvonimira Vrančića.

Čovjek koji je nekada uživao veliko Kalmetino povjerenje tijekom izlaganja je prekinut u govoru upravo od strane Kalmeta koji je ušao u Veliko vijećnicu i rekao:

- Hoćemo li više? Beli ti si imao 30 godina na raspolaganju za govore.

- Očito nije dopiralo, odgovorio je Belić nakon čega se Kalmeta povukao i sačekao da i na njega dođe red za susret s novinarima. Belić je dodao kako su on i Kalmeta nekada dobro surađivali.

- Oko ovog se razilazimo. Nije to prvi puta, rekao je Belić koji je danas nastupio kao predsjednik Nadzornog odbora AŠK-a Zadar u ime klubova i udruga koje koriste prostore ŠRC Višnjik.

- Nikada nisam bio politički aktivan. Danas sam došao ovdje kako bi na tematskoj sjednici raspravljali o problemima koji nas muče. Iznenađen sam da naša vlast nema hrabrosti suočiti se s javnošću, kazao je Belić koji se založio da ŠRC Višnjik ostane javna komunalna površina dostupna građanima.

- Prenošenjem prava na ŠC Višnjik to javno dobro postaje čista ekonomska kategorija te će građanima biti dostupno samo po ekonomskim kriterijima. Želimo da planiranje i izgradnja novih sadržaja budu u skladu s potrebama što šireg kruga građana, a ne da se planiraju elitistički i skupi sadržaji nedostupni građanima. Karlovićeve inicijative za organizacijskim i drugim promjenama dočekane su kao nešto revolucionarno za zadarski sport, a mi smatramo da se sve svodi na intenciju da taj prostor izgubi javni i postane interes kapitala. Prijenosom prava građenja, u naravi stvarnim pravom vlasništva Višnjik je dužan skrbiti o objektima na tržišno i revizorski isplativ način. Ili misli uložiti golema sredstva, kao firma koja djeluje na tržišnim načelima i, prema njegovim riječima, dopustiti da sve djeluje bez naplate i kontrole uporabe prostora, kazao je Belić te poslao upit na Karlovićevu adresu:

- Koliko ste mandata bili gradski vijećnik i jeste li ikada postavili pitanje ili pokrenuli inicijativu po pitanju sportske infrastrukture u gradu i kako to da se tek danas pojavljujete s tim idejama?

Belić je upozorio i da je ŠC Višnjik preuzeo ingerencije Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra.

- To u startu upućuje na mutne radnje te da je Karlović samo eksponent određene politike koja pod krinkom brige za sportske objekte zapravo ima za cilj staviti šapu na ovaj iznimno vrijedan kompleks u centru grada.

Belić je također istaknuo kako je osobno kao zaposlenik Gradske uprave radio na prijedlozima uređenja ŠRC Višnjik.

- Ti prijedlozi stoje u ladicama godinama. U njima je predloženo kako riješiti pitanje rasvjete, grijanja i obnove atletske staze. Nikada nisu uvršteni u proračun, sa sada su nedostaci koje smo tada željeli anulirati izlika da se i ovaj prostor prepusti neizvjesnoj sudbini moguće privatizacije.

Spomenuo je Belić i kako je prije 10 godina njegov poslovni partner i prijatelj, slavni talijanski košarkaš Pierluigi Marzorati ponudio model ulaganja privatnog kapitala u taj prostor te da mu je poručeno da pošalje pismo namjere.

- Pismo je poslano, ali na njega nikada nije dobio odgovor, kazao je Belić koji je svoje izlaganje završio riječima

- Dva su osnovna zaključka. Prvo, pravo vlasništva i pravo građenja na svim nekretninama u sklopu kompleksa i ŠRC Višnjik i ŠC Višnjik moraju ostati u portfelju Grada Zadra kao javne športske građevine, kojima Grad može neposredno upravljati ili se upravljanje može povjeriti klubovima, savezima itd. Drugo, prije nego se pristupi bilo kakvoj izgradnji sportske infrastrukture obavezno se mora donijeti Strategija sporta u Gradu Zadru koja mora sadržavati mrežu sportskih građevina koja je po članku 66. Zakona o sportu obavezna podloga za izradu dokumenata prostornog uređenja.