ZADAR - Udruga „Art of Living Hrvatska" u suradnji s Indijskom ambasadom i zadarskim centrom za zdrav život „Ayus" organizira radionicu ayurvedskog kuhanja koja će se održati od 5. do 10. travnja u „Ayusu". Riječ je o projektu koji je nastavak popularnih „Dana zdravlja i Ayurvede", nedavno održanih u cijeloj zemlji, uključujući i Zadar. U cilju promicanja cjelovitog pristupa zdravlju tom je prilikom u Gradskoj knjižnici Zadar predavanje održala ayurvedska liječnica dr. Monica Mohan Rajesh, pričajući o ayurvedskom sustavu medicine, starom više od 5 tisuća godina, napunivši dvoranu do posljednjeg mjesta. Ayurveda je, naime, specifična po svom cjelovitom i individualnom pristupu svakoj osobi, u fokusu ovog načina liječenja je uklanjanje samog uzroka problema, a ne samo simptoma bolesti. Ovaj put na redu je ayurvedska kuhinja, u šest dana trajanja svake radionice, polaznici će kuhajući naučiti principe ayurvedskog pripremanja hrane prema tjelesnom tipu osobe, kao i umijeće kombiniranja okusa i začina u cilju postizanja ravnoteže i optimalnog zdravlja.

- Polaznici će doznati koju ulogu igraju različita ulja, okusi, začini i probavna vatra u
postizanju balansa i zdravlja te kako svakodnevno koristiti to znanje u praksi i prilagoditi ga svojim potrebama, sezoni i cijeloj obitelji, naglašava Lada Rončević iz „Ayusa". Radionice će voditi međunarodna učiteljica ayurvedskog kuhanja Beata Bognar iz Mađarske na hrvatskom jeziku. Cilj ovih radionica je, dodaje Lada, između ostaloga, povećati svjesnost hrvatskih građana o važnosti pravilno prilagođene prehrane za očuvanje zdravlja, kako osobnog tako i cijele obitelji.

-Ayurvedsko kuhanje je upravo idealno za tu svrhu, budući da je sustav ayurvedske medicine izuzetno povezan s individualno prilagođenom prehranom, kao jednim od stupova za prevenciju bolesti kao i uklanjanje disbalansa i različitih zdravstvenih tegoba, ističe Lada Rončević.