ZADAR- Živimo u zemlji apsurda kojima se želi oslabiti svijest da se išta može promijeniti, traži se alternativa koje nema na vidiku, a mediji u Hrvatskoj razjedinjeni su i više nego civilno društvo u kojem je ministra Hasanbegović gromobran aktualne vlasti. Ali treba govoriti i javno djelovati.
To se među ostalim moglo čuti na okruglom stolu kojeg je organizirao Klub studenata i studentica sociologije - Antifjaka.
Na temu „(Nezavisni) mediji i kultura na udaru" govorili su Saša Leković, Srđan Dvornik, Davor Mišković, Željka Tonković a moderirao je Hajrudin Hromadžić s Filozofskog fakulteta u Rijeci i Zagrebu. Njima se iz publike pridružio i prof. dr. Vjeran Katunarić, naš poznati sociolog i autor nacionalne strategije kulturnog razvoja Hrvatske koja je, kako je i sam rekao bačena u zaborav čim su se reflektori ugasili. On je bio je jedan od prvih potpisnika peticije protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. U intelektulnoj raspravi sudjelovali su i zadarski studenti.
Uz apatiju i šutnju, mantru o štednji, važan utjecaj u današnjim društvenim zbivanjima ima Crkva i nacionalistička politika. Nezavisna kulturna scena uništena je, a kroz kulturni sektor nema jedinstva, a kamoli akcije, ustvrdili su to svi govornici. Najiskusniji u aktivnom društvenom djelovanju, Srđan Dvornik je izjavio kako je na političkoj sceni nova i najgora generacija desnice. -Ti i takvi Tepeši barataju s nekoliko floskula koje se zasnivaju na nogometnom modelu „naši i njihovi", jer više nemaju neprijatelja. Nisu opasni, a mogli bi urušiti model u kojem dominira politika, kazao je Dvornik i dodao kako su  kod građana izazvali nikad više bunta, aktivista, ali i sprednje na račun takve politike.  Za njega je isprazna političke poruke o zajedništvu na koje se neprekidno pozivaju predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Kod premijera Tima Oreškovića nije problem što ne zna jezik, već on ne zna što bi rekao, jer nema nikakvog koncepta,  dotaknuo se "stanja stvari" i prof. Katunarić.
Predsjednik ceha novinara Saša Leković kazao je kako s resornim ministrom nitko ne želi razgovarati, kako je diplomatski zbor bojkotirao proslavu HRT-a. - Nitko od njih nije došao, a vd ravnatelj Siniša Kovačić ih je pozdravio. Kovačić je inicijator pararlelne organizacije novinara i publicista, kakva je osnovana u Makedoniji i Sloveniji za vrijeme J. Janše. Na žalost Hrvatska će biti prva zemlja u EU, u koju će u lipnju doći Europska novinarska organizacija kako bi napravila za EK izvještaj o stanju medija, najavio je Leković.
Iz informacija, koj su iznijeli govornici, moglo se zaključiti kako u pozadini „rezanja" novca nezavisnim medijima i nepoćudnim udrugama nije samo zbog  ideologije, već  prikriveni plan da oni drugi povuku što veće iznose iz Državnog proračuna.