Svečana promocija prigodnih poštanskih maraka s prikazom zadarskih turističkih atrakcija, održala se danas upravo na mjestu gdje su motivi nastali - na zadarskoj rivi pokraj Morskih orgulja i Pozdrava suncu.

Zadar je tako prvi grad koji je dobio svoje poštanske marke iz serije "Hrvatski turizam" Hrvatske pošte. Dizajnerica maraka je Zadranka Ljubica Marčetić-Marinović, a marke što ih je oblikovala napravljene su prema fotografijama fotografa Stipe Suraća te su otisnute u nakladi od 100 tisuća primjeraka po motivu.

- Projekti zadarskog arhitekta Nikole Bašića zaista su nenadano stekli svjetsku reputaciju i priznanja. Osim njih, ovaj grad ima i desetak drugih spomenika koji snažno predstavljaju ovaj grad, rekao je dogradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Arhitekt Nikola Bašić izrazio je duboku zahvalnost na ovom događaju. 

- Osjećam sreću i zahvalnost što će moja djela će biti objavljena na poštanskim markama koje odolijevaju novom dobu te putuju kroz prostor i vrijeme, rekao je Bašić.

Dr. sc. Željka Čorak, predsjednica Povjerenstva za izbor likovnih i grafičkih rješenja poštanskih maraka, naglasila je potrebu za stvaranje novih spomenika te zahvalila Bašiću na svom doprinosu.

- Zadar ne bi bio živ da ima samo svoje drevne spomenike, njih je potrebno stvarati i danas, kazala je Čorak.

Direktor TZ grada Zadra Ante Rados zahvalio je Hrvatskoj pošti što baš u ovoj godini, u kojoj je Zadar proglašen najboljom europskom destinacijom, prigodnim markama doprinosi promociji grada na turističkoj karti svijeta.

Izdavanje poštanskih maraka prati i ilustrirani prigodni poštanski žig. Idejno rješenje prigodne omotnice i žiga osmislio je Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar. 

- Hrvatskoj pošti ideju zadarskih poštanskih maraka prijavili smo prije dvije godine. Znali smo da se to neće brzo dogoditi, ali smo to napokon dočekali. Iznimno nam je drago nam je što se to događa upravo uoči turističke sezone kad će marke otputovati diljem svijeta te tako prezentirati hrvatski i zadarski turizam, rekao je Černigoj.

U okviru programa poznati zadarski oktet "Pieta" otpjevao je tri prigodne skladbe: Pozdrav suncu, Morske orgulje i Zadarski barkajoli.

Nominalna vrijednost marke s motivom Pozdrava Suncu je 2,80 kn, a vrijednost marke s motivom Morskih orgulja je 4,60 kn, a od danas su puštene u promet. Na svečanoj promociji organiziran je i štand na kojem su posjetitelji mogli premijerno kupiti nove marke te dobiti otisak prigodnog žiga.