Mladi SDP-ovci su na današnjoj press konferenciji najavili vruće političko ljeto.

Dopredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatska Jure Zubčić, predsjednica SDP-ovih mladih „forumaša" Matea Vidović i dopredsjednik Daniel Radeta dignuli su glas protiv ukidanja aktivnih mjera zapošljavanja mladih.

- Dobili smo vlast u kojoj se ministri natječu tko će biti nesposobniji, a obećana nam je Vlada stručnjaka. U tom njihovom internom natjecanju ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić je zauzela poprilično visoko mjesto ukidanjem aktivnih mjera zapošljavanja za mlade. Upravo je jedna od tih mjera, stručno osposobljavanje, pomogla mladima da steknu prvo radno iskustvo. Nova Vlada je odmah izglasala proračun u kojem je za ove mjere predviđeno 280 milijuna kuna, znatno manje nego je bilo u 2015. godini. SDP je upozoravao kako to neće biti dovoljno, na što se odmahivalo rukom. Taj je proračun ukinuo i besplatan prijevoz za srednjoškolske učenike, a „briga za mlade" se pokazala i skidanjem 140 milijuna kuna zadarskom Sveučilištu. Očito su mladi ovoj Vladi zadnja rupa na svirali, kazao je Zubčić.

Dodao je kako je mjeru stručnog osposobljavanja tijekom tri godine iskoristilo 77 tisuća mladih i da je njih čak 60 posto nakon godine usavršavanja dobilo posao.

- Kako je sama Vlada bila eksperiment HDZ-a i MOST-a, tako su i mladi postali pokusni kunići. Umjesto da mladima osiguraju bolju budućnost, Vlada u ostavci osigurala im je samo tamu. Kad se podvuče crta na rad ministrice Šikić možemo reći da možda nije znala kako se puni državni proračun, ali je dobro znala kako se prazne džepovi mladih ljudi, zaključio je Zubčić

Daniel Radeta je naglasio kako je na području Zadarske županije mjeru stručnog osposobljavanja iskoristilo 2136 mladih od kojih je njih 60 posto dobilo posao u struci.

- Ova, nikad gora Vlada, kaže da je to bacanje novaca, novce je preusmjerila rodiljama, koje ih nikada nisu i nikad ih neće vidjeti jer je eksperiment propao. Na čelo ministarstva su, očito je, došli nesposobni ljudi koji nepromišljaju politiku zapošljavanja i koji se poigravaju našom budućnosti. Ove godine preko tisuću Zadrana je očekivalo da će se zaposliti zahvaljujući mjeri stručnog osposobljavanja, a Vlada HDZ-a i MOST-a je učinila sve da nam te snove uništi. I nije istina da ova Vlada nije radila ništa, radili su jako dobro protiv interesa nas mladih, zaključio je Radeta.

Matea Vidović je podsjetila koliki je doprinos SDP-a u primjeni ove mjere.

- Neke od članica EU i same su preuzele dio mjera Ministarstva rada. Iako trenutačna Vlada tvrdi da mjera nije ukinuta, potpuno je nejasno tko ispunjava uvjete za stručno osposobljavanje. Kupovanjem vremena pokušavaju prikriti činjenicu da su preusmjerili novac predviđen za otvaranje puta na tržište rada mladima, rekla je Vidović