ZADAR - Zadar bi u sezonu 2018. godine trebao ući s prvim gradskim hotelom Hyatt Regency Maraska koji će imati pet zvjezdica, 130 soba, te standard međunarodnog hotelskog lanaca Hyatt koji preko Zadra ulazi u Hrvatsku. 

Iste godine, iza budućeg hotela, bit će završene dvije stambene zgrada sa 115 stanova, koji će se prodavati na domaćem i međunarodnom tržištu te hrvatskoj dijaspori. 

Gradnja će početi krajem ove godine, najavljeno je na današnjoj velikoj prezentaciji u prizemlju derutne tvornice pića Maraska. Prezentacija zadarskoj projekta, nositelji kojeg su turska Dogus grupa, privukla je veliki broj uzvanika, a glavni gost je bio ministar turizma Antun Kliman. 

- Turci ovdje ulažu ne zbog toga što smo mi pametni lijepi, već zato što u nama vide turistički potencijal, istaknuo je ministar koji je domaćine nazvao prijateljima obzirom na dosadašnja i buduća ulaganja. 

- Kada sam prije mjesec dana vidio projekt, rekao sam vauuu. Nadam se da ste i vi tako reagirali, kada ste ovo vidjeli, kazao je Kliman, posebno zahvaljujući gradonačelniku Božidaru Kalmeti, koji je podržao ulagače. 

Dogus grupa još je u fazi ishođenja građevinske dozvole.- Računamo na domaće banke, ali i građevinare. Prednost imaju zadarske, a zatim hrvatske tvrtke ako zadovolje naše kriterije kvalitete, kazao je regionalni direktor Burak Baykan. 

On je najavio zapošljavanje 200 ljudi te posao za sekundarne djelatnosti. Kada završimo zadarski projekt bit će to iznos od 350 milijuna eura koliko je Dogus grupa u proteklih sedam godina uložila u hrvatski turizam. 

Predsjednik Uprave Dogus grupe Husnu Akhan predstavio je veličinu i prihode te korporacije koja posluje po cijelom svijetu, te je najavio nova ulaganja u Hrvatsku. Jacques Morand, regionalni potpredsjednik, Hyatt International Hotels and Resorts ustvrdio je kako je to početak jedne nove generacije hotelijera. Oni koji dobiju posao u zadarskom hotelu, moći će raditi po svim Hyatt hoteli u svijetu, najavio je Morand, kao i to da svoj lanac planiraju proširiti na Split i Zagreb. 

Hrvatska se mora fokusirati na visoki turizam, poručio je Naci Baserdem, predsjednik Dogus Turizam grupe.

Na prezentaciji u Maraski bilo je jako puno uzvanika iz Turske, stigli su poslovni partneri iz Zagreba, nisu izostali zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić kojima je Dogus grupa sponzor. Uz predstavnike gradske uprave, viđeni su i direktori banaka u Zadru. Arhitekt  Boris Podrecca iz Beča je bio spriječen.  Iako je spomenut glavni konzultant zadarskog projekta, Zdravka Livakovića nije bilo na današnjem predstavljanju kapitalnog ulaganja od 100 milijuna eura.

 


View on YouTube