- U vrijeme kada se prisjećamo obljetnice stradavanja Škabrnje i Vukovara, za čije strahote i zločine do dan danas nitko nije odgovarao, ponosimo se što je prvi zapovjednik obrane Vukovara, heroj Domovinskog rata, gospodin Ivica Arbanas, koji je od prvog do zadnjeg dana branio Vukovar, pristupio kao nestranački član MODES-ovom odboru za branitelje, objavili su u službenom priopćenju iz vodstva stranke te dodali:

- O njegovom doprinosu u Domovinskom ratu, napose Vukovaru, govore činjenice iz njegova životopisa i ratnog puta, koje donosimo u nastavku teksta:

Od 15.11. 1990.g. bio je pripadnik jedinica za posebne namjene policije. Sudjelovao u akcijama Pakrac i Plitvice.

15.05.1991. prelazi u 1. Gardijsku brigadu i postajem dozapovjednik satnije, tj. sudjeluje u osnivanju Tigrova.

Krajem lipnja 1991. kao dozapovjednik satnije odlazi u Vukovar, te 01.07.1991. postaje zapovjednik silosa Đergaj koji je uspješno obranjen od svih pokušaja neprijatelja da ga zauzmu.

15.08.1991.g. po zapovjedi ministra obrane preuzima dužnost zapovjednika 4. Bojne 3. Gardijske brigade ZNG-a, a istovremeno preuzima i dužnost zapovjednika obrane Grada Vukovara, po zahtjevu tadašnje povjerenika Vlade RH za Vukovar, a ujedno i predsjednika Kriznog štaba Vukovara- gosp. Marina Vidića - Bilog.

Na toj dužnosti ostaje do 02.09.1991.g. kada je dužnost preuzeo gosp. Mile Dedaković. Kao zapovjednik Gardijske bojne ostao je do pada Grada Vukovara.

U konačnici, do 03.08., točnije do primopredaje gosp. Dedakoviću, snage ZNG i rezervnog sastava ZNG, pod zapovjedništvom Ivice Arbanasa uništile su 3 neprijateljska zrakoplova i oko 10-ak tenkova i transportera. Ubrzo je uslijedila i pismena pohvala predsjednika RH, pok. dr. Franje Tuđmana za polučene uspjehe u obrani Vukovara i Borova Naselja.

U Vukovaru je ostao do njegovog pada, te izlašao u proboju, nastavljajući dalje u postrojbama HV.

U razdoblju od 1995.-1996. uspješno je završio Zapovjednu stožernu školu u okviru Oružanih snaga RH.
Umirovljen je 30.11.1999.g., po Odluci predsjednika RH u činu pukovnika.

Za zasluge u Domovinskom ratu je višestruko odlikovan: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, medaljom Ljeto, medaljom Oluja, Redom hrvatskog trolista, medaljom za iznimne pothvate, Redom Bana Jelačića, Redom Kneza Domagoja, te Medaljom Grada Vukovara

Od 12.03.2008.g. obnaša volontersku dužnost predsjednika Udruge HVIDR-a Zadar.