U utorak 29. studenoga od 9 do 12 sati učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića na Narodnom trgu izložit će zajednički projekt Antička kuhinja i ljekovito bilje.
Oko 10:30 sati prezentirat će se kulinarski uradci. Kako su nastali, opisuje učenica 2. a razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Nikolina Bajlo.
– Kišnog jutra, blaženog petka, točnije datuma 10.studenoga (da budemo precizni), sedam revnih klasičarki, željnih usvajanja novih kulinarskih vještina, uputilo se zajedno s prof. Ines Rakvin u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića na radionicu Antičke kuhinje.
Žustrim korakom približavali smo se našem odredištu. Unatoč trudu prof. Ines da nas malo uspori, marširali smo gradom te uranili dobrih pola sata, no vrijeme je brzo prošlo zbog kulinarskih priča, nas budućih, vrsnih slastičarki.
Tijekom velikog odmora uputili smo u specijaliziranu učionicu – školsku kuhinju gdje smo bili spremni pokazati kolegama iz Prehrambene škole kako klasičari osim (hm…) knjigama vješto barataju i kuhinjskim pomagalima i aparatima. Ušavši u razred Lucija i Karla (3.a) posebno su se obradovale vidjevši bivšeg klasičara Kristijana. kako se dobro snašao u novoj školi.
Upoznavši se međusobno podijeli smo se u grupe te kao vrsni kuhari nismo zaboravili higijenski dio, pranje ruku. Profesorice Smiljana Prtenjača i Lorena Dekorti približile su nam način rada te smo započeli našu kulinarsku avanturu.
Osobno sam bila u grupi s Vanesom Z.(2.a), Lucijom M., Karlom K.(3.a) i Kristijan P. te smo imali zadatak pripremiti uštipke sa slatkim sirupom, tzv „ uštipke LOUKOUMADES”. Druga grupa imala je zadatak pripremiti rimski žrtveni kruh „LIBUM” te rimski kruh „SAVILLUM”, a u njoj su bile Tena P., Sara K. (2.a), Natali V.(2.b) te muški dio Prehrambene škole. Grčke palačinke „ITRIA” ,desert s datuljama te desert s orasima pripremila nam je grupa učenica Prehrambene škole.
Nakon iščitavanja recepata, prionuli smo poslu. Kuhalo se „punom parom”, doživljavale se svakakve (izrazito komične) (ne)zgode, no povrh svega zaista smo se zabavili i uživali.
Kuhanje je proteklo u izrazito veseloj i opuštenoj atmosferi nakon čega je slijedio najslasniji dio dana: degustiranje, što nam zaista nije bio ni najmanji problem.
Slobodno mogu reći, bez imalo subjektivnosti, da smo na „podiju” naprosto zablistali u što će te se i vi moći uvjeriti 25. studenoga, na Narodnom trgu, gdje vas već sada pozivamo kad imamo namjeru predstaviti „djela ruku svojih” i približiti vas izuzetno privlačnoj i nadasve ukusnoj antičkoj kuhinji.