UNICEF je na sljedećih pet dana pretvorio zadarski Muzej iluzija u Muzej realnosti kako bi prikazao realnost života djece diljem svijeta.

- Na naš 70. rođendan odlučili smo građanima Zadra i Zagreba pokazati kakva je realnost, ali i pokazati im da se realnost može mijenjati. Nekada je malarije u dolini Neretve bila realnost. Danas to više nije. Danas se bavimo drugim stvarima. Još uvijek neka djeca nemaju jednake šanse kao njihovi vršnjaci. Naša je zadaća pomoći djeci diljem svijeta u ostvarivanju njihovih prava, kazala je danas na otvorenju Muzeja realnosti predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Valentina Otmačić.

Posebni gosti UNICEF-a na otvorenju bili su zlatni olimpijci Šime Fantela i Igor Marenić.

- Igor i ja smo iznimno ponosni što možemo biti dijelom ovog događaja. Znali smo s čim se UNICEF bavi, ali nismo imali predodžbu ta je opseg akcija ovih dragih ljudi tako velik. Pozivamo sve građane Zadra da dođu ovdje, da se upoznaju s radom UNICEF i da spoznaju koliko sami mogu pomoći, rekao je Šime Fantela. Igor Marenić je dodao:

- Nakon obilaska muzeja moram reći da su me neke stvari taknule. Ja sam konkretno imao priliku biti u Keniji i družiti se s dječakom koji je imao dječju paralizu. Mogu samo pozvati ljude da dođu i dožive ovu izložbu.

UNICEF-ova ekipa se znalački poigrala s eksponatima Muzeja iluzija i pretvorila ih u eksponate Muzeja realnosti u kojeg nas uvodi igra školice na kojoj su ispisani šokantni podaci o životu i smrti djece diljem svijeta.


View on YouTube

Je ste li znali da milijarda djece živi u siromaštvu ili da je UNICEF u 2015. godini liječio 2 milijuna djece od pothranjenosti? Tri tisuće djece dnevno umre od malarije, a 400 od ospica. Gotovo 69 milijuna djece umrijet će prije svog petog rođendana od uzroka koji se mogu spriječiti. Svako deveto dijete na svijetu živi u područjima zahvaćenim oružanim sukobima, od početka sukoba u Siriji poginulo je više od 10 tisuća djece.

Nakon ovih šokantnih podataka spremni ste za realnost koja vas očekuje, a nakon polusatnog obilaska Muzeja realnosti sigurni smo kako ćete u prvim koracima šetnje Gradom shvatiti da (ne)svjesno okrećemo glavu od realnosti i prepuštamo se iluziji komercijaliziranog Božića, Valentinova, Noći vještica i nevjerojatnih sniženja koja će vam, kažu, život učiniti ljepšim.

 


View on YouTube