U emisiji Korak do zdravlja Radija 057 o oralnoj higijeni razgovarali smo s dr.med.dent Brankom Bilan iz Zara Dental Centra. 

Što podrazumijeva pravilna oralna higijena?

Osim vremenskog trajanja, pravilna oralna higijena podrazumijeva pravilno četkanje zubi. Morate proći sve plohe svih zubi i ne zaboraviti dijelove koji se nalaze u kutku. Kružnim pokretima i bez pretjeranog pritiska obuhvatite dio uz zubno meso. To su trokutasti prostorima na kojima ostaje najviše hrane nakon žvakanja. Samo zubno meso nije potrebno četkati, već koristiti ispravan položaj četkice u kojem se pola dlačica nalazi na zubu, a polovica na zubnom mesu. Zube je dovoljno četkati dva puta dnevno po tri minute, ali temeljito.

Što napraviti kod krvarenja zubnog mesa?

Svako krvarenje mesa je znak upale. Ono je znak da postoji dugotrajnija nakupina bakterija koja se zove bakterijski plak i koja izaziva upalu. U slučajevima kada je takva upala izazvana mekanim naznakama, svatko od nas je može ukloniti temeljitim čišćenjem nakon kojeg će se ona smiriti i nestati. No, ako se nakupine tijekom dužeg vremenskog perioda ne uklanjaju one se talože i postaju tvrde. Tada dolazi do stvaranja kamenca i potrebno je profesionalno čišćenje.

Zubni konac, pasta i vodica - koje vrste koristiti? 

Zubni konac služi za čišćenje međuzubnih prostora i trebalo bi ga provoditi u sklopu svakodnevne oralne higijene. Najčešća pitanja pacijenata su koju zubnu pastu i vodicu koristiti. No, važno je shvatiti da su oni samo pomoćna sredstva za održavanje zubne higijene. Četkica je osnovno sredstvo jer se jedino njom i zubnim koncem mogu mehanički ukloniti naslage koje se nalaze na površini zuba. Pasta i vodica su dodatna pomoć nakon mehaničkog uklanjanja pomoću kojih možemo dodatno dezinficirati površinu usta i ukloniti neugodni miris. 

Kako odabrati pravu četkicu i koliko često ju je potrebno mijenjati?

Preporuke proizvođača su nakon 2 do 3 mjeseca. Najbolji kriterij i znak za promjenu su izvrnuta vlakna četkica. Tada je ona izgubila svoja mehanička svojstva. Vrsta četkice ovisi o željama, npr. nekima su električne četkice jednostavnije. No, sa strane dentalnih profesionalaca važno je da četkica nije pretvrda i tehnika četkanja. Ne smije se aplicirati prevelik pritisak i treba izbjegavati horizontalne pokrete velikog pritiska. Kod takvog dugotrajnog načina četkanja dolazi do izgrebanih područja prijelaza zubnog mesa na površinu zuba. Mekana četkica i lagani kružni pokreti - naša su preporuka.

Koliko često se preporuča posjet stomatologu?

Kod osoba koje imaju zdrave zube i dobru oralnu higijenu dovoljan je jedan posjet godišnje. Kod onih koji imaju više radova, popravaka i manju oralnu higijenu potrebne su češće kontrole, minimalno dva puta godišnje.

Emisiju Korak do zdravlja slušajte utorkom od 12,30 sati na Radiju 057 (91mhz)!