Na zadarskoj gastro sceni došlo je do kadrovskih promjena koje se odražavaju na kuhinje poznatih restorana. Jedan od takvih je restoran Pet bunara koji je prošlog petka predstavio osmišljen koncept svoje ponude.
Novi šef kuhinje Ivan Buovac, mladi ali maštovit i poduzetan kuhar koji je razvio jedan novi pristup – lijepog objeda na bazi iskonskoga. Tako bi se mogla prevesti Fine Dine i Esencijalno kuhanje, kako je u pozivu na prezentaciju istaknuo vlasnik restorana Vlado Babac.
U njoj su uživali malobrojni, obzirom na unutrašnji kapacitet restorana, a bio je to trenutak istine, istaknuo je vlasnik zadarskog restorana koji ima visoke ocjene i mjesto u gastro vodičima. A jamstvo toga je Zlatko Gall, naš najpoznatiji stručnjak, poznavatelj i praktičar kulture jela kao i vina, koji je svoju kratku ali slatku ocjenu, na FB Pet bunara začinio sa svojim naklonom prema svemu što je kušao, vidio i osjetio.
On je bio jedan od degustatora jela koja se, kako je istaknuo Babac, već 20-tak dana nalaze u jelovniku Pet bunara.
Sve su to recepti novog šefa kuhinje kao i nazivi jela koja su spravljena od domaćih namirnica, među kojima je javnosti malo poznat zadarski tartuf grancigula, janjetina, pačji zabatak kao i sve prisutnija tuna.
Svestrana kuhinja Pet bunara radi sam svoj kruh kao i manestru, dok je za džemove zadužena Sandra Babac, brendirana kao Šinjorina smokva.
“Okrećemo se pomalo zanemarenim i podcijenjenim namirnicama, uz vlastitu proizvodnju ne samo u pripremi već i predpripremi,” filozofija je kuhinje u kojoj će se spravljati jela s potpisom. Nju će pratiti i izbor vina koja, kako su gosti iskušali, ljube određenu hranu. Od pjenušca Kuće Brut, preko lastovskog Sladić maraštine, do Kabaj sivog pinota i jednog od 100 najboljih vina svijeta koje je u Zadar, zajedno s vinarima koji su bili na promociji, stiglo iz vinorodnog dijela Slovenije.
Šef kuhinje rado je primao mišljenja i sugestije na ponuđena jela originalnog naziva s gastro – pričom: od Terine od velebitske Hobotnice, Plavorepi pršut, Bablja manestra, Cezarove Mušule do Napoleonovog grijeha, Pačjeg gnjata, Bezobraznog obraza.
Više od naziva, nepca će pamtit okuse jela zadarskog kuhara Ivana Buovca i njegovog tima iz kuhinje restorana Pet bunara.