U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u utorak je svečano obilježena 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Svečanosti su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, djelatnici baze te predstavnici postrojbi iz vojarne "Zemunik".

Obilježavanje Dana 93. zrakoplovne baze započelo je misom za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe u crkvi Svih Svetih u Sukošanu koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, te polaganjem vijenaca kod Spomen križa na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak. Ovom je prigodom obilježena i 24. obljetnica pogibije šestorice pripadnika postrojbe stradalih u ožujku 1993. u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica, u jednom od najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima Zadarskog bojišta.

Središnja svečanost i postrojavanje postrojbi baze održani su na stajanci vojarne u Zemuniku, gdje je zapovjednik baze brigadir Karol Lučan tom prigodom podsjetio na povijest 93. zb koja je stvarana u ratnim vremenima te je svim poginulim hrvatskim braniteljima iskazao poštovanje i zahvalu za njihovu žrtvu. Izdvojio je nekoliko značajnih događaja koji su se dogodili tijekom 25 godina djelovanja zrakoplovne baze, nakon što je 1993. u VRO Maslenica oslobođena vojarna u Zemuniku, a to su ponajprije početak školovanja hrvatskih vojnih pilota i razvijanje sposobnosti njihova školovanja u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke. Ključnim je istaknuo opremanje novim tipovima modernih i suvremeno opremljenih letjelica zapadne proizvodnje, te važnost potpore koju baza pruža zajednici i civilnim institucijama kroz gašenje požara iz zraka, hitne medicinske letove i akcije traganja i spašavanja. 

Pohvalio je i akrobatsku grupu „Krila Oluje" koja je prethodnu godinu nastupa završila kao grupa sa najprestižnijim priznanjem na međunarodnom mitingu u Velikoj Britaniji, a posebno priznanje uputio je zrakoplovnim tehničarima svih razina održavanja tehnike za izniman napor i potporu u letačkim aktivnostima postrojbe.

"Siguran sam kako će zadaće koje su pred nama dati novi zamah u razvoju 93. zrakoplovne baze kako kroz nove obučne procese tako i opremanja i ulaganja u svekupnu infrastrukturu kako bi uistinu postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima", rekao je na kraju brigadir Lučan.

U ime načelnika Glavnog stožera OSRH svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima 93. zrakoplovne baze čestitke na obljetnici uputio je njegov izaslanik i zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, istaknuvši kako su ova baza i njezine postrojbe okosnica budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Naglasio je kako je broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara iz godine u godinu sve veći, kao i broj stranih polaznika koji su prepoznali kvalitetu i stručnost nastavnika letenja a to je, kako je rekao general Kovač, najbolji pokazatelj da raspolažemo potrebnim resursima koji Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu jamče stvaranje kadrova na kojima će počivati buduće sposobnosti zrakoplovstva.

Program obilježavanja nastavlja se danas na Zadarskoj rivi gdje je predviđen letački program te nastup akrobatske grupe Krila Oluje i njihovih gostiju iz Talijanskog ratnog zrakoplovstva, akrobatske grupe "Frecce Tricolori".