u srijedu, 19. travnja 2017. godine u prostorijama IMPACT Centra, Zadar s početkom u 11.30 sati. Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog instituta za nutricionizam te Grada Zadra organizira stručni skup i predstavljanje projekta ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja.
Tim povodom u 11 sati, uoči početka stručnog skupa, bit će održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Daniel Segarić, dipl.ing- pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Ivan Hajdić, prof.- viši stručni suradnik u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender sa Hrvatskog instituta za nutricionizam i doc.dr.sc. Jelena Đugum pomoćnica ministra Ministarstva poljoprivrede.
U kontekstu poticanja zdravih prehrambenih navika kod naših žitelja, u Zadarskoj županiji već smo krenuli sa provođenjem projekta koji promoviraju mediteransku prehranu (poput Riblje kašete zdravlja) no tek je ovaj projekt prvi sveobuhvatni projekt koji se temelji na međusektorskom povezivanju, a namijenjen je svim populacijskim skupinama. Edukacija o karakteristikama i vrstama namirnica našega kraja s jedne strane igra izuzetno značajnu ulogu u stvaranju i očuvanju našega kulturnog identiteta, a s druge strane aktivnost je to kojom se izravno potiče održivi razvoj gospodarstva; kako poljoprivrede i prehrambene proizvodnje, tako i trgovine i turizma. Osim predavanja bit će održana i kulinarska radionica s autohtonim namirnicama zadarskog kraja .
11:00 – 11:30 Press konferencija – Predstavljanje projekta „ZONA – okusi i mirisi zadarskog kraja“
Na press konferenciji će govoriti:
Daniel Segarić,dipl.ing. –Zadarska županija , pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu
Ivan Hajdić ,prof. – Grad Zadar, viši stručni suradnik u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo
doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender – Hrvatski institut za nutricionizam
doc.dr.sc. Jelena Đugum -Ministarstvo poljoprivrede, pomoćnica ministra
STRUČNI SKUP „Zona – okusi i mirisi zadarskog kraja“
11:30 – 11:45 Otvaranje stručnog skupa
11:45 – 12:05 Darija Vranešić Bender: „ZONA – okusi i mirisi zadarskog kraja: 12 autohtonih namirnica i njihovi aduti“
12:05 – 12:20 Ivica Vlatković: Maslinovo ulje
12:20 – 12:35 Radoslav Bobanović: Vino
12:35 – 12:50 Ljilja Balorda: Plava riba
12:50 – 13:05 Petra Brok: Smokva / Višnja maraska
13:05 – 13:20 Pauza za kavu
13:20 – 15:00 Kulinarska radionica s autohtonim namirnicama zadarskog kraja: Marijo Čepek i Saša Vranić (Gourmet Kalelarga)