Nakon što su se sinoć odmarali uz Blues bar Radija 057 i zaželjli da im se pusti BB King, piloti kanadera, iz zemunika su jutros uzletjeli prema jugu obalu, gdje su otvorena nova požarišta.

Službeno iz MORH-a javljaju da su dva Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, jutros, u četvrtak, 20. srpnja 2017. angažirana su na krajnjem jugu Hrvatske u mjestu Bani u Konavlima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nešto poslije uzletjela su još dva kanadera za gašenje  požarišta na jugu naše obale.

Požar se sinoć iz područja Crne Gore proširio na hrvatski prostor te su zračne snage upućene kako bi požar stavile pod nadzor i zaustavile njegovo širenje.

Tijekom jutra dodatno su još dva kanadera upućena na jug Hrvatske u mjesto Bani te u ovom trenutku požar gase četiri Canadaira. Uz ovaj požar novi se razvio i u Otišiću kod Vrlike u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje upućen jedan Airtractor AT-802.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 106 požara (39 u Šibensko-kninskoj, 33 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 870 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 30 000 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.