Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je danas optužnicu protiv 52-godišnjeg poljskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona. 

Okrivljenika se tereti da je 6. lipnja 2017. na brodu u srednjem kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu, 38-godišnjoj poljskoj državljanki zadao najmanje četrnaest udaraca po tijelu i glavi (ozljede u vidu krvnih podljeva i krvarenje meke moždane ovojnice čeono obostrano), nakon čega ju je gurnuo u more što je rezultiralo smrću oštećenice (utapljanje).

Okrivljenik je u istražnom zatvoru Županijskog suda u Zadru od 6. lipnja te je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i zbog osobitih okolnosti koje opravdavaju opasnost od ponavljanja djela. 

Podsjetimo, 52-godišnjak je bio u ljubavnoj vezi s 38-godišnjakinjom. Tog dana, 6. lipnja, u 16.47 sati, voditelj motorne jahte njemačke zastave obavijestio je službenike MRCC Rijeka o muškarcu u moru kojega je izvukao na palubu i koji je u stanju šoka davao nesuvisle podatke o nestanku ženske osobe, navodno njegove prijateljice.

Odmah po zaprimanju poziva službenici Lučke kapetanije Zadar u koordinaciji sa MRCC Rijeka pokrenuli su potražnu akciju u Zadarskom kanalu, a u koordinaciju je bila uključena i Pomorska policija Zadar. U potragu je angažiran i zrakoplov tipa Pilatus, koji je s preletima područja potrage započeo u 18.15 sati, da bi već nakon pola sata dojavio o pronalasku plutajućeg tijela na poziciji sjeveroistočno od pretpostavljene pozicije nestanka. 

Po dolasku spasitelja i policije, poljski državljanin bio je u vidno alkoholiziranom stanju. Zbog ozljeda pronađenih na tijelu žene, priveden je u policijsku postaju a krenula krim istraga završila je kaznenom prijavom zbog sumnje u ubojstvo. Više od 2 mjeseca nakon tragedije u Zadarskom kanalu, optužnica je podignuta.