U Domu županije danas će se održati  regionalna konferenciju „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog" u sklopu projekta financiranim REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu, Udruga Riječi/Prave/Predstave i Spona Code, a projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.
Projekt je započeo 1. siječnja 2016. godine i završava s početkom 2018. godine. U tom smo periodu na inovativan način radili s učeničkom populacijom i koristili kazališnu umjetnost kao alat kojim smo promovirali važnost rodne ravnopravnosti i jednake mogućnosti za djevojke i dječake. S projektom smo bili prisutni u cijeloj Hrvatskoj, naše su se predstave izvodile pred publikom i u južnim i u sjevernim dijelovima Hrvatske. U završnoj fazi projekta u rad uključujemo i lokalne zajednice, zbog čega su pred nama regionalne konferencije u Zadru, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Na jednodnevnim konferencijama željeli bismo se dotaknuti problema s kojima se žene susreću na tržištu rada, opterećenosti u privatnoj sferi zbog koje vrlo često trpi karijerni put žene te potencijalnim preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života, poručila je Pravobraniteljica za jednakost spolova Višnja Ljubičić.

„Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života"

Program:
Velika vijećnica Doma županije Zadar, Božidara Petranovića 8
11:00 - 15:30

11:00 Pozdravni govori
- Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH
- Božidar Longin, župan Zadarske županije

Moderatorica skupa: Blanka Čop

11:15 Okrugli stol: Redistribucije obaveza u poslovnom i privatnom životu i preduvjeti za njihovo pomirenje
- Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, uvodno predstavljanje EU-projekta
- doc.dr.sc. Valerija Barada, Odjel za sociologiju, Sveučilište u Zadru, „Feminizacija radnog dana u regionalnom kontekstu"
- dr.sc. Višnja Perin, rukovoditeljica Odjela za profesionalno obrazovanje i usmjeravanje, Područni ured Zadar, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

12:15 Pauza za kavu

12:30 Seminar: Je li samozapošljavanje i poduzetništvo jedna od prilika za usklađivanje poslovnog i privatnog (prednosti/izazovi)?
- Ante Vukašina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije
- Elvira Sterle, potpredsjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Zadar
- Slavica Miličić, predsjednica Udruge Prospero
- Sandra Babac, nositeljica OPG-a Damjanić-Babac
-
13:30 Radionica: Rodno osjetljive ekonomske politike i rodno budžetiranje
- Anamarija Tkalčec, CESI
- Ana Marija Sikirić, Ekonomski fakultet u Rijeci