Točno u podne s Narodnog trga poletjeli su put neba ljubičasti baloni koji simboliziraju osjetljivost i iznimnost, a simbolični su znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" podružnica Zadar uključila se tako u nacionalnu akciju i odali počast najmanjim herojima koji su izborili ili se još uvijek bore u najvećoj bitci - za život!

- Mi smo sretni pomacima koje smo napravili osnivanjem udruge i mogućnošću da kroz različite radionice i edukacije pomognemo djeci koja su rođena prijevremeno, odnosno prije 37. tjedna trudnoće. Zadarska bolnica nažalost nema mogućnost skrbi za palčiće rođene prije 30. tjedna, te ih se odmah po rođenju s majkama upućuje u Split. Nabavkom posebnih respiratora i inkubatora riješio bi se i taj problem, no riječ je o skupim uređajima koji traže veće ulaganje, rekla nam je uoči svečanog trenutka Marina Vidaković.

Zadarska podružnica danas je na Narodnom trgu postavila štand na kojem su se mogli degustirati kolači ili kupiti prigodne majice, a sav prihod išao je za potrebe udruge.

U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece prijevremeno rodi, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Stopa smrtnosti prijevremeno rođenih beba u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme. Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.