Povodom smrti generala Slobodana Praljka i današnjih presuda Haškog suda, članovi zadarskih braniteljskih udruga organizirali su paljenje svijeća pred spomenikom poginulim braniteljima u uvali Jazine. 

Pozivu Tihomira Bakarića, savjetnika za branitelje gradonačelnika, odazvao se velik broj građana koji su počast preminulom Praljku odali svijećama, molitvom i pjesmom. Među njima su bili i predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem, a svijeću je zapalio i njegov prethodnik Božidar Kalmeta. 

Podsjetimo, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov jer mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine. "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu", poručio je Praljak prije tragičnog čina.

Ubrzo nakon vijesti koja se proširila i svjetskim medijima, Bakarić je pozvao "sve hrvatske branitelje i sve građane da paljenjem svijeća iskažu pijetet ponosnom hrvatskom generalu". Njegov poziv ubrzo se pročuo i u 18 sati ispred "kocke" se okupio velik broj Zadrana.