Jednom godišnje zadarski prerađivači hrane i proizvođači suvenira okupljaju se kako bi se usporedili s proizvođačima iz drugih krajeva Hrvatske te svoju ponudu predstavila žiteljima Zadarske županije. Tradicija traje već 12 godina, prvo vrijeme mjesto radnje bio je Arsenal,ustalila se u prosincu, a nakon jedne godine na Poljani Šime Budinića već drugu godinu zaredom ostvaruje se na Trgu Pet bunara.
Riječ je, naravno, o izložbi hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira Naši mali gušti 2017., koja se ove godine održava od 18. do 23. prosinca. Osim prodaji proizvoda sajam je posvećen i edukaciji, pa će se prvog dana u prostorijama HKG Zadarske županije održati vođena degustacija s osnovama degustacije zadarskih vina, a drugog dana predavanje i mala škola degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, istaknuli su na današnjoj prezentaciji direktor Županijske komore Denis Ikić i viši stručni suradnik Petar Pedišić.
– Županijska komora ovom manifestacijom želi biti društveno odgovorna pa tvrtkama, obrtima, OPG-ovima, školama, muzejima i drugima koji se bave preradom hrane i suvenirima omogućuje besplatan nastup na sajmu. Mnogima ovo bude prvi izlazak pred potrošače, dok je drugima prilika za predstavljanje novih proizvoda i afirmaciju postojećih. Od 2006. godine na sajmu je nastupao 321 različiti izlagač, rekao je Ikić.
Posjetitelji će imati priliku pogledati, kušati, isprobati i pomirisati razne delicije kao što su sir, pršut, vino, maslinovo ulje, likeri, suhomesnati proizvodi, slastice i autohtoni suveniri. Izlagači su mali proizvođači iz Zadarske, ali i drugih županija.
– Uspjeli smo na ovaj prostor doslovce ugurati 82 proizvođača, od toga 22 iz Zadarske županije, a 10 smo ih morali staviti na čekanje. Zahvaljujemo svima koji su nam omogućili da bez sudjelovanja izlagača pokrijemo troškove od oko 70 tisuća kuna – Ministarstvu poduzetništva i obrta, Gradu Zadru i TZ Grada Zadra, Zadarskoj županiji… Želim zahvaliti i našem vjernom izlagaču Mardešiću, koji je s nama od prvog izdanja i sigurno mu daje jednu višu razinu, istaknuo je Ikić.
Pedišić je predstavio program radionica koje će se održavati u Komori.
– Osnove degustacije vina vodit će dipl. ing agr. Miodrag Hruškar, koji izvrsno poznaje zadarska vina i vinogorje. Predavanje o čuvanju ekstra djevičanskog maslinovog ulja održava Anastazia Milardović, dok će Malu škola degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja provesti udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA. Želimo ponuditi malo teorije i puno prakse, rekao je Pedišić.
Otvaranje sajma predviđeno je za ponedjeljak ujutro u 11 sati. Prodajni dio Naših malih gušta bit će aktivan svakog dana od 10 do 21 sata.