Kakvog su okusa tradicionalni hrvatski proizvodi poput meda, likera, prerađevine na bazi smokve, višnje, riblje i mesne delikatese, fritule, kolači? Odgovor znaju Gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, ali i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji su unatoč zgusnutom rasporedu, aktivnoj sjednici Gradskog vijeća i potpisivanju ugovora u Županiji odvojili vrijeme kako bi došli na Trg pet bunara na kojem je jutros svečano otvoreno 12. izdanje izložbe hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira Naši mali gušti.
Kako je na otvaranju istaknuo direktor Županijske komore Zadar Denis Ikić, manifestacija je u početku osmišljena s ciljem promocije kvalitetnih i autohtonih proizvoda Zadarske županije, odnosno pkazivanja raznolikosti ponude obale, otoka i zaleđa. Ubrzo je prerasla zadarske okvire te postala okupljalište proizvođača svega najboljeg što se u Hrvatskoj proizvodi.
– Izlagači na ovogodišnjoj izložbi, iako različitih pravnih oblika registriranih djelatnosti, imaju zajedničku osobinu – kroz proizvod prenose kulturni identitet regije iz koje potječu, znanje proizvođača i prirodne izvore, stvarajući pri tom jedinstveni identitet proizvoda, rekao je Ikić.
Ovdje, u povijesnoj gradskoj jezgri izloženi su proizvodi koji su odraz naše autohtonosti i hrvatskog nacionalnog identiteta, po čemu smo različiti od drugih. Oni predstavljaju nas same, istaknuo je Ikić.
Gradonačelnik Dukić u pratnji predsjednika HGK Zadarske županije Darija Jurina obišao je izložene štandove, na kojima su ga mnogi uspjeli nagovoriti da kuša baš njihov proizvod. Naravno, neizostavan je bio dolazak na štand s proizvodima od smokve veterana ovakvih nastupa Eugena Novakovića, kao i na zdravicu kod Julijana Lonića. Svima njima Dukić je čestitao na poslu kojim se bave i pokazuju da Hrvatska itekako ima što pokazati svijetu kada je u pitanju gastronomija. Nešto kasnije, nakon potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima o sanaciji šteta u Domu županije, izložbu je obišao i ministar Tolušić u pratnji župana Longina.
U radnom dijelu manifestacije u prostorijama HKG Zadarske županije održana je vođena degustacija s osnovama degustacije zadarskih vina, a sutra će se održati predavanje i mala škola degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Naši mali gušti bit će otvoreni svakog dana do subote od 10 do 21 sata.