ZADAR - Nakon više od pola stoljeća postojanja, kavana Danica više neće biti isti prostor uz Kalelargu. 

Tvrtka Cidaris, koja je u podnajmu tog prostora, zatvorit će 15. siječnja Danicu zbog radova na preuređenju. Nakon otvorenja, kavana Danica bit će manja jer će se dio prostora pregraditi i prenamijeniti za trgovinu.

Direktor Cidarisa Tomislav Fain rekao nam je kako će Danica i dalje biti ugostiteljski prostor s pogonom slastica, samo nešto manji. Po završetku radova na prenamjeni vanjskog dijela prostora, koji bi trebali trajati mjesec dana, u Danicu se, prema riječima Faina, vraća isti broj zaposlenika.

Gostima te nekad zvane Male kavane (dok je u susjedstvu bila Gradska kavana, op.a), na raspolaganju će biti nešto manji prostor kojeg je više u unutrašnjem dijelu Danice. Vanjski dio će se pregraditi, pa će smanjiti šank, dok se frižider za sladoled, uz kojeg ljeti zna biti red na samoj Kalelargi, premješta uz vanjsku staklenu stjenku na suprotnoj strani Danice.

Restoran Dva ribara, kojim također upravlja Cidaris, već je zatvoren zbog renoviranja. Ta obavijest nije „pro forme" kao kod mnogih zatvorenih poslovnih prostora na Poluotoku. Radi se o stvarnim radovima kojim će se taj prostor osvježiti prvi put od kada je uređen po projektu zadarskog arhitekte Pere Marušića. - Ostat će isti prostor i isti broj zaposlenih, samo ćemo napraviti redizajn - obojiti, nova rasvjeta i namještaj, naveo je direktor Fain.   

Oba ta ugostiteljska lokala mjesta su u koja Zadrani rado zalaze i u kojima još uvijek rade konobari koji su zanat ispekli u Jaderi - nekad najvećem zadarskom ugostiteljskom poduzeću. Danica u srcu Kalelarge uz to je jedina prava slastičarnica na Poluotoku, dok je restoran Dva ribara, uz domaće goste, godinama i nezaobilazno mjesto turističkih grupa.