ZADAR - Nakon što smo objavili kako je Grad Zadar nakon sudske trakavice dobio pravo vlasništva nad dva poslovna prostora koja je godinama koristila Jadera, iz gradske uprave su nam odgovorili da su ušli u posjed kavane Danica i restorana Zadar.

Međutim, službena informacija (koju smo dobili iz gradske uprave) da je "Grad Zadar ušao u posjed caffe bar "Danica", pokazala se netočnom. Iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom potvrdili su nam kako se radi o prostoru koji je pretvoren u pogon slastica, a ne o kavani Danica, koja je trenutno zatvorena zbog prenamjene. Na osnovu pravomoćne sudske presude Grad Zadar je dobio unutrašnji dio prostora koji izlazi u dvorište Ulice Braće Vranjanina, doznajemo od pročelnika Tomislava Korone.

Kavana Danica ima ulaz s Kalelarge. Prema skici sudskog vještaka koja nam je predočena u Odjelu za upravljanje gradskom imovinom, Danica ima 150 metara četvornih, dok se pogon slastica prostire na 145.80 kvadrata. Prilikom ulaska u posjed tog prostora, pročelnik Korona i njegova zamjenica Ružica Vrdoljak upoznali su Tomislava Faina, direktora i suvlasnika tvrtke Cidaris koja je u podnajmu kod Jadere, s novim omjerom vlasništva. Prostor kavane Danica koji će u vanjskom dijelu biti pregrađen u dva prostora, iznutra će imati granicu iza sanitarnog čvora. Prostor će se pregraditi gipsanom pločom. Unutrašnji dio Danice s ostalim manjim prostorima uz pogon slastica pripast će Gradu Zadru koji će ga dati u najam putem natječaja.

Na natječaj se ne može javiti Jadera koju Grad Zadar vodi kao dugogodišnjeg dužnika za najam poslovnih prostora. Jadera je na sudu ipak dokazala vlasništvo nad tim prostorom nakon presude koju je u njihovu korist 2010. godine donio sudac Općinskog suda Željko Rogić. 

Županijski sud je preinačio tu presudu, rezultat čega je povratak prva dva poslovna prostora. Grad Zadar je u toj sudskoj parnici zastupala današnja dogradonačelnica Jagoda Surać i zamjenica pročelnika za graditeljstvo Slavica Kadrum.

Poslije pravomoćne presude, Grad Zadar službeno je ušao i u prostor restorana Zadar koji bi se trebao iseliti za dva tjedna. Tako je dogovoreno s korisnicima tog prostora za koji se Grad Zadar također tužio s Jaderom. 

Iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom rekli su kako je Jadera za restoran "Zadar" napravila procjenu ulaganja po svome vještaku. Krajem prošlog tjedna Grad Zadar je također po sudskom vještaku zatražio procjenu. Procjena ulaganja je zbog rješavanja iznosa duga za najam između Grada i Jadere, pojasnio je pročelnik Korona.

Nakon dobivene procjene, u dogovoru smo sa predstavnicima Jadere da mirno predaju prostor te da Grad Zadar uđe u prostor za koji će se raspisati javni natječaj, navodi se u službenom očitovanju iz gradske uprave.

Jadera ne može zbog duga sudjelovati na tom natječaju, ali može preko tvrtke Cidaris koja nema dug prema Gradu Zadru. Koliki je dug Jadere, informacija je koju čekamo iz Odjela za financije Grada Zadra.