ZADAR- Samo je jedna ponuda stigla na natječaj Lučke uprave Zadar (LUZ) za 20-godišnju koncesiju upravljanje Gaženicom.
Javila se tvrtka Zadar International Port Operations, tvrtka koju je u Zagrebu u kolovozu 2017. godine ciljano osnovao Global Ports Netherlands B.V.,  iz Nizozemske. Sudeći prema članovima uprave iz Turske, iza te tvrtke stoji turska grupacija i najveći lučki operater Global Ports holding.

Ravnatelj LUZ-a Robert Škifić i predsjednik povjerenstva Boris Fantulin nakon  zaprimanja i identificiranja ponude, pristigle digitalnim putem rekli su kako ne znaju koga ta tvrtka zastupa. To će se znati kada se pregleda njihova ponuda i kada stručno povjerenstvo  od 7 članova ocijeni je li ponuda u skladu s natječajem. Rok za donošenja odluke prema Upravnom vijeću LUZ-a je 60 dana, pojasnio je Fantulin iz Ministarstva pomorstva, ujedno član Upravnog vijeća LUZ-a.

Ravnatelj LUZ-a izrazio je iznenađenje što su dobili samo jednu ponudu, obzirom da je tijekom natječajnog postupka bila tri kandidata. Jedan od njih je dva puta tražio da se odgodi rok završetka natječaja, kazao je Škifić .
Među potencijalnim kandidatima bili su Venecijanci koji su bili i na otvaranju luke Gaženica. Oni su iskazivali najveće zanimanje za Gaženicu svih ovih godina. Ali kako  je  i Venezia Terminal Passeggeri (VTP), operatera najveće putničke luke na Jadranu,  preuzela turska kompanija, očito se promijenila i poslovna politika.

Jedan od uvjeta natječaja je da Gaženica postane matična luka za brodove na kružnom putovanju. Zadar je jedini grad na istočnoj obali Jadran koji za to ima izgrađenu lučku infrastrukturu. Ravnatelj Škifić nada se kako će biti potpisan ugovor s koncesionarom jer bi u protivnom Lučka uprava Zadar bila ta koja bi preuzela zgradu ogromnog terminala,  troškove te brigu i organizaciju oko lučkog prometa.