ZADAR – Kiša koja je pala u četvrtak mogla bi biti presudna za odličan urod artičoka na prvoj zadarskoj plantaži zasađenoj u uvali Soline na otoku Ižu. Dogodine će ovisnost o nebu biti manja zahvaljujući EU novcima koje je za sustav navodnjavanja izborio OPG Sučić.
– Isplaćena nam je polovica iznosa za jednu cisternu koju ćemo napraviti ovo ljeto. Prema poslovnom planu, drugu moramo sami financirati. Kad projekt prođe kontrolu tada će nam isplatiti drugi dio odobrenog iznosa od 15 tisuća eura, rekla nam je Maja Sučić, koja je kao diplomirana inženjerka agronomije nositeljica tog obiteljskog pothvata. Maja je završila smjer ribarstva, ali nakon vježbeničkog staža i položenog državnog ispita u najribarskijoj županiji, za nju nema posla.
Maja se sa suprugom Božom Sučićem okrenula djedovini i uzela sudbinu u svoje vrijedne ruke. Zemljište u uvali Soline do koje nije lako doći strmim, davno betoniranim, putem pripremili su prije tri godine za zasade dvije vrste artičoka.
Ove zime, kad se smrzlo i more u Solinama, unatoč zaštiti artičoka, biljke su se smrznule. Srećom, one su kasnije opstale, rane su se oporavile i berba je ovih dana više nego uspješna. Čudo od biljke, ističe Maja kojoj je jasno kako artičoke jedni obožavaju, a drugi ih ne vole ili ih nisu nikada ni kušali. O tome koliko je artičok dobar za zdravlje, da se radi o povrću koje se neizmjerno puno uzgaja i koristi u Italiji, suvišno je govoriti. Jedan artičok iz Majinog uzgoja dosegnuo je gotovo 40 dekagrama. Plodovi su pravi, ekološki uzgojeni, tržište ih traži.
– Dio smo prodali restoranu Pet bunara, a veće količine idu za zagrebačke restorane. Prodajemo ih na Ižu, zovu nas iz Zadra. Danas smo dobili poziv iz Samobora i veliku narudžbu za više obitelji, priča nam Maja. Nedavno je priča o njoj prikazana na Novoj TV. Na Ižu su ponosni na Maju i njezinu malu obitelj. Za 1. svibanj imali su zbog svih tih narudžbi jutarnju berbu – 400 plodova su odnijeli u Zadar, doznajemo od ponosne Majine mame Anite, vlasnice poznatog restorana Lanterna u Velom Ižu.
Za sada tročlana obitelj ne može živjeti od uzgoja i prodaje artičoka. – Imamo 3 500 sadnica. Ali u planu nam je još tisuću, najavila je Maja osvajanje još jednog područja djedovine od 8 tisuća metara površine. To nije jedino što namjerava saditi. Uz aromatično i začinsko bilje s kojim će se baviti, Maja je došla do sjemene autohtonih pomidora koje će uskoro posaditi na zemlji u samom Velom Ižu, gdje je do sada obitelj uzgajala krumpir. Na Ižu nema puno poljoprivrednog zemljišta. Sve su to vrtovi. Zato je iški uzgoj artičoka za naša pojmove prava plantaža. – Ja u tom doista uživam, kazala nam je Maja Sučić, puna ideja i energije. Dosadilo joj je slati molbe za posao. A umjesto apartmana u prvom redu uz more, ona je dala prednost artičokama koje planira i prerađivati. I tako se može zarađivati od turizma…