U subotu 12. svibnja u Novalji će se održati najmističniji simpozij - "Paški trokut". Riječ je o fenomenu otkrivenom u svibnju 1999. godine na predjelu Tusto čelo, južno od uzvisine Komorovac, a malo ispod nalazi se Caska, nekadašnje civilizacijsko središte.

Jednakokračni trokut površine od oko 500 metara kvadratnih koji se po boji i obliku vidno razlikuje od oko­line te je jasno vidljiv iz zraka, nalazi se na prilično nepristupačnom terenu, van cestovnih pravaca i uobičajenih putova, a sadrži otiske dubine 30 do 50 cm u kamenitom tlu. Kamenje unu­tar trokuta okruglo je i valjkasto što jasno ukazuje na njegovu obradu. Za­nimljiva je i činjenica kako unutar tro­kuta nema tragova života, ne raste niti jedna biljka, a daljnja istraživanja po­kazala su da kamenje unutar trokuta nakon izlaganja ultraljubičastom svje­tlu isijava crvenu boju što znači da je termički obrađeno i to vjerojatno prije 12000 godina.

Neobjašnjiv fenomen Paškog trokuta zaintrigirao je mnoge znanstvenike, geologe, kao i ufologe te postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku, međutim niti jedna od njih nije dokazana. Od samog početka nje­govog otkrića postavlja se pitanje što bi Paški trokut zapravo mogao biti. A mogao bi biti slučajna igra prirode, plod određenog geološkog razdoblja, možda djelo ljudskih ruku ili kultno mjesto okupljanja ljudi iz kamenog doba, ali i trag letjelice koja se ondje spustila ili je nad tim područjem letje­la.

Paški trokut mogao bi biti sve to ili nešto drugo, ali je upravo takav, kao neosporna činjenica u prostoru i kao bitan dio otočkog krajobraza, zbog svih tih pitanja i mogućih teza dodat­no zanimljiv. Paški trokut spada u nedefinirane tra­gove u prostoru, tragove koji potiču na razmišljanje, traže odgovore, nude mogućnost preispitivanja što se to na tom mjestu desilo u prošlosti i na koji način bi to mogli istražiti, dešifrirati i podastrijeti javnosti. Simpozij o Paš­kom trokutu traži odgovore na to što je to moglo biti na tom lokalitetu i što se je moglo desiti u nekom daleko dalekom trenutku, čiji smisao i poruku iz davni­na tražimo u današnjem vremenu.