Tvornica ribe Ostrea, koja se često dovodi u vezu s ekološkim incidentima, i direktor tvrtke Neven Bandurina na Prekršajnom sudu u Zadru proglašeni su krivima za onečišćenje poljoprivrednog zemljišta u Stankovcima.

- Dana 31. svibnja 2017. godine izvan ograde tvornice za preradu ribe, koja se nalazi na adresi Hrvatske vlade 1 u Stankovcima, ispuštali su otpadne vode nastale u tvornici za preradu ribe te time onečistili poljoprivredno zemljište, stoji u obrazloženju presude zadarskog suda koji je Ostrei kao pravnoj osobi izrekao novčanu kaznu u iznosu od 6 000 kuna, dok je Badurinu kao odgovornu osobu kaznio s 1 500 kuna. 

Na slijevanje otpadnih voda iz tvornice već duže vrijeme upozoravaju mještani. U svojoj obrani Badurina je naglasio da je onečišćenje, koje je prema njegovim riječima nastalo ispuštanjem vode od defrostacije i odmrzavanja smrznute ribe, odmah sanirano, tražeći da se prekršajni nalog stavi van snage i da ih se oslobodi bilo kakve odgovornosti. 

U dokaznom postupku kao svjedoci su saslušani viši poljoprivredni inspektor i inspektorica zaštite okoliša koji su tada neposredno utvrdili da se radi o otpadnim vodama iz tvornice koje sadrže organske onečišćujuće tvari odnosno ostatke od prerade ribe, glave, utrobe... Navedenom parcelom širio se nesnosan smrad. Do toga je došlo iz razloga što su okrivljenici prenamijenili proizvodnju iz soljenja ribe u pakiranje ribe u konzerve gdje je potrošnja vode 50 puta veća nego za soljenje, a oni nemaju tehnoloških mogućnosti za takvu proizvodnju. Čak je i cijela tvornica i dvorište iste poplavljeno tim otpadnim vodama, naveo je inspektor. Izjavio je kako nije istina da je onečišćenje odmah sanirano jer je on naknadno bio u nadzoru 20. lipnja i utvrdio da je parcela i dalje onečišćena.

Oštećenik je potvrdio da je njegovo poljoprivredno zemljište još uvijek poplavljeno. Pitanje je hoće li se išta moći obrađivati na tom zemljištu zbog kemikalija koje sadrži voda, poručio je. Sud je u cijelosti prihvatio iskaze saslušanih svjedoka, dok je obranu okrivljenika cijenio kao neutemeljenu i usmjerenu ka izbjegavanju prekršajne odgovornosti.

Kao olakotne okolnosti uzeo je njihovu dosadašnju prekršajnu nekažnjavanost i korektno ponašanje u tijeku postupka, dok im posebno otegotnih okolnosti nije našao. Stoga im je sutkinja Dubravka Škalabrin Šarić kaznu ublažila ispod najniže zakonom propisane smatrajući da će i kao takva utjecati na buduće ponašanje okrivljenika i djelovati preventivno na sve druge da ne čine slične prekršaje. Protiv ove presude dopuštena je žalba Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu.