Danas je u Vrani u Heritage hotelu Maškovića han održana početka konferencija projekta Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd. Projekt će biti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. 

Projekt BioSfera Biograd želi aktivno doprinijeti rješavanju problema zaštite i valorizacije prirodne baštine zaštićenih područja prirode Dalmacije i Like koja su većinom slabije razvijena, ruralna područja ugrožena negativnim društveno-gospodarskim i demografskim trendovima. Cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem iznimnih vrijednosti i potencijala prirodne baštine na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije. Aktivni turizam je najbrže rastući segment turizma koji raste 69% godišnje, a ostavlja i do 13 puta više novca lokalnoj zajednici od masovnog. 

Kroz projekt će se stvoriti infrastruktura, znanje i alati (priručnici, mape, igre, aplikacije, ali i planska te operativna dokumentacija) koji će pomoći svim zainteresiranim dionicima, a to znači ne samo javnim ustanovama za zaštićena područja prirode, već i gradovima te općinama, turističkim zajednicama, turističkim agencijama, ali i lokalnim pružateljima smještaja, ugostiteljima, vodičima i obiteljskim gospodarstvima, kao i drugim subjektima, iskoristiti sve potencijale i mogućnosti prostora kako bi se razvila visoko kvalitetna i ekonomski poticajna ponuda novih proizvoda aktivnog turizma i turizma posebnih interesa. Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam, samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i vrlo izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvarati kvalitetna i cjelogodišnja radna mjesta posebice atraktivna mladima i visoko obrazovanim. 

Projekt uključuje pomno odabrane aktivnosti izgradnje kapaciteta ciljnih skupina projekta kojima će se omogućiti nova znanja, vještine te osvijestiti važnost suradnje i partnerstva svih uključenih dionika, ali i razvoj i promociju novih turističkih proizvoda kroz serije radionica. Primjerice, projektom će se obučiti nova generacija vodiča aktivnog turizma, a OPG-ovi će dobiti znanja o multifunkcionalnim farmama, mogućnostima održivog turizma te izvorima financiranja za svoje projekte. Upravo zato, svi zainteresirani dionici koji žele dobiti više informacija o projektu i njegovim mogućnostima, te načinima uključenja, ovim putem se pozivaju da se uključe u projekt i jave na adresu e-pošte: [email protected]