Kada je 2015. godine održan stručni skup pod nazivom „Novigradska dagnja simbol kvalitete” nismo mogli ni sanjati da de se događanje nastaviti tako uspješno. 2016. je slijedio skup „Novigradska dagnja -sadašnjost i budućnost”, a 2017. vrlo uspješan skup „Novigradska dagnja 3″.
Naziv ovogodišnjeg stručnog skupa je
„NOVIGRADSKA DAGNJA U KORAK S VREMENOM” i održat će se u subotu 30. lipnja, 2018. godine s početkom u 20:00 hu crkvi Sv. Kate u Novigradu.
Kao i lani, stručni skup ravnopravno suorganiziraju Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora”, Općina Novigrad i Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja”. Održavanje skupa je sufinancirano sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, sredstvima Općine Novigrad i sredstvima AGRRA-e.
Središnjatema ovogodišnjeg skupa de biti glavne sastavnice
specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za Novigradsku dagnju.
Naime, Udruga „Novigradska dagnja” kao skupina proizvođača odnosno p
odnositelj zahtjeva za Zaštidenom oznakom izvornosti (ZOI) poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda doslovno broji sate do slanja zahtjeva za Nacionalnom Zaštidenom oznakom izvornosti (u prilogu nacionalni postupak zaštite naziva ZOI, ZOZP i ZTS).
Kratkirezime dosadašnjih aktivnosti bi bio slijededi : srpanj 2015. -Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) zajedno sa partnerima organizira stručni skup „Novigradska dagnja – simbol kvalitete”; kao posljedica skupa u listopadu 2015. na inicijati vu Agencije osniva se Udruga uzgajivača Školjaka „Novigradska dagnja”; travanj 2016. Udruga dobiva potvrdu svog pravnog statusa pri Uredu državne uprave; rujan 2016. Udruga potpisuje Ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije za Novigradsku dagnju sa Ministarstvom poljoprivrede u vrijednosti od 74.820,00 kn; srpanj 2017.
I ove godine, 500 kg daganja de biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22 sata. Posjetitelje očekuje potpuni gastro ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja.
Dagnje de biti pripremljene na nekoliko načina prema tradicionalnoj domadoj recepturi, a događaj de biti popraden prigodnimglazbenim programom ispred cafe bara „Noškid” i pozvani su svi ljudi dobre volje! Dagnje su za punog mjeseca pune i sočne.