Pano na izložbi Arheoploškog muzeja u Zadru, na kojem Albance nazivaju i Šiptarima (eng. "Shiptares" izazvao je burnu reakciju albanske zajednice. "Izravni su potomci Ilira današnji Albanci ili Šiptari", piše na panou koji posjetiteljima objašnjava historijat razvoja ilirske kulture na ovim prostorima. Budući da je cijeli postav dvojezičan, djelatnici muzeja, visokoobrazovani akademski radnici, "Šiptare" su k tome preveli u "Shiptares", izmišljajući sasvim novu riječ za Albance na engleskom jeziku.

U odgovoru kojeg su iz muzeja poslali portalu Novosti navode da je riječ o dijelu starog postava koji je otvoren davne 1975. godine. Autor je prof. dr. Šime Batović, stručnjak za prapovijest Jadrana. "U arheološkoj literaturi nastaloj tijekom šezdesetih godina taj je izraz povremeno korišten budući da je u znanosti bio vrijednosno neopterećen te shvaćan najčešće u lingvističkom kontekstu", objašnjavaju iz muzeja. Iako su naglasili da je izmjena stalnih postava bez sumnje potrebna, u odgovoru Novostima napisali su i ovu rečenicu: "Sigurni smo da izraz Šiptari na legendi s temom o Ilirima nema negativnu konotaciju."

Emirat Asipi, student povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i član Mreže albanske mladeži u Hrvatskoj, kaže da je korištenje ove riječi krajnje neprimjereno u bilo kojem kontekstu, a posebno u historiografiji. Podsjeća i na to da Albanci sebe nazivaju Shqiptar (Šćiptar), a ne Šiptar, što je iskrivljen pojam koji odavno nosi uvredljivu konotaciju.

- U kontekstu današnjeg vremena treba izbjegavati korištenje tog termina, pogotovo u historiografiji. Albanac/Albankinja je primjeren i neutralan termin pa ne izaziva nikakve negativne konotacije - zaključuje Asipi.

Iz Unije Albanaca Republike Hrvatske kažu da to nisu očekivali od institucije poput Arheološkog muzeja. "Ovo je prilika da se potakne razgovor o ovoj temi jer mi Albanci se ne osjećamo nimalo ugodno kad nas nazivaju šiptarima. Iza te riječi ne stoji nikakav pozitivan kontekst", navode iz Unije. Posljednjih je godina iskrivljenica Šiptari najučestalija na naslovnicama huškačkih tabloida u Srbiji koji su naklonjeni Aleksandru Vučiću.