ZADAR- Da se ekocid stabala u Zadru nastavlja na jedan posve nov način, javnost je upoznala  Željka Jurlina suradnica na projektima i Zelenom telefonu udruge Eko Zadar.

Tamo  su građani dali vijest o slučaju trovanja i sječe stabala pored bazena u uvali Maestral kod Sfinge. Radi se o zelenoj javnoj površini za čije održavanje brinu Nasadi.

Zbog sušenja stabala, već je posječeno pet stabala, a u četiri stabla, pored posječenih, se nalaze rupe u koje je također uliven otrov.

Donismo priopćenje udruge Eko Zadar o ekocidu u uvali Maestral:

Prije par dana na server Zeleni telefon je zaprimljena anonimna prijava u kojoj se navodi kako su se počela sjeći stabla. Prijavitelj je naveo kako se radi o stablima u kojima su prethodno napravljene rupe i uliveni otrovi s ciljem da se stabla osuše i proglase bolesnima, a kako bi ih u konačnici Nasadi d. o. o. koji su zaduženi za održavanje javnih površina, odsjekli.

To se u konačnici i dogodilo te je već pet stabala posječeno, a u četiri iduća su također izbušene rupe i umetnuti otrovi. Jedno od stabala se već počelo sušiti i vjerojatno mu, kao i ostalima, slijedi ista sudbina kao i stablima koja su se, nedavno nalazila pored njih.

U razgovoru s Dorom Petani, savjetnicom za komunalne poslove Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša, navedene informacije su potvrđene pri čemu je savjetnica navela kako im je slučaj poznat od prije te da je o njemu obaviještena i policija. Međutim, s obzirom na to da počinitelj/i nisu utvrđeni, ništa se nakon toga, osim posječenih stabala, nije dogodilo.

Zašto su stabla otrovana možemo samo pretpostavljati - radi li se o pokušaju stvaranja mjesta za parkirna mjesta, „čišćenju" pogleda na more ili pak nešto treće, teško je reći bez više informacija. Ono što nam sada preostaje je apelirati na policiju da istraži slučaj, apelirati na Nasade da na istom mjestu zasade nova stabla te zamoliti sve one koji o slučaju imaju više informacija da se obrate policiji. To možete učiniti i anonimno. Nadamo se da se ovakvi besramni slučajevi više neće ponavljati u gradu u kojemu ionako nema dovoljno zelenila ni zelenih javnih površina.

 

O svemu najbolje govore fotografije: