ZADAR- Bibinje je poznata sredina po prirodnom prirastu ali i prva u Zadarskoj županiji u kojoj će dječji vrtić Leptirići kojem je osnivač Općina Bibinje raditi 20 sati. Uz taj vrtić u koji je ove godine upisano preko 60 djece, u Bibinjama postoji katolički dječji vrtić kojeg su osnovale sestre Karmelićanke a kojeg općina sufinancira. No, njega nisu mogli prijaviti na projekt jer općina Bibinje nije osnivač.

- Mi smo jedini prošli na natječaju i dobili bespovratni novac kojim ćemo naš vrtić opremiti i omogućiti već standard za djecu, doznajemo od Šime Sikirića, višeg stručnog suradnika za opće poslove u Općini Bibinje. Projekt na čijoj pripremi je itekako trebalo raditi, trajat će 30 mjeseci. Osim produženog 10-satnog boravka u dvije smjene, njime će se zaposliti tri nove odgajateljice.

- Uvest ćemo i logopeda koji će biti na besplatno na raspolaganju roditeljima jer je primjetno da djeca imaju sve više govornih poteškoća koja je najbolje rješavati u predškolskoj dobi. Predviđeno je i opremanje kuhinju iz koje će djeca imati zdravu prehranu po najvišim standardima, naveo je Sikirić.

Općine Bibinje predstavit će danas javnosti  projekt dječjeg vrtića  koji će ubuduće dnevno raditi do 20 sati. Za njega su iz Europskog socijalnog fonda dobili  2.2. milijuna kuna, s ciljem usklađivanja obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom rane i predškolske dobi.

To su službene formulacije za opis EU projekta koji će u stvarnosti izgledati onako kako nam je to približio Šime Sikirić.

Općine Bibinje predstavlja projekt pod nazivom ˝Druga smjena - ispunjenije djetinjstvo˝. Riječ je o projektu financiranom preko poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 2.292.062,66 kuna.

Cilj projekta je usklađivanje obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom rane i predškolske dobi kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena vrtića, jačanje kapaciteta odgojitelja i stručnih suradnika te daljnji razvoj postojećih i uvođenje novih programa u sustavu predškolskog odgoja. Dječji vrtić Leptirići tako će sada raditi sve do 20 sati.

Očekivani rezultat ovog poziva je bolja usklađenost radnog vremena dječjih vrtića s potrebama roditelja, uz podizanje razine kvalitete usluga u predškolskom odgoju na korist djece, obitelji, ali i čitave zajednice.

Ukupna vrijednost projekta „ Druga smjena - ispunjenije djetinjstvo " iznosi 2.292.062,66 kuna (100% financiranje). Projekt će provoditi Općina Bibinje i partner Dječji vrtić Leptirići kojem je Općina i osnivač.

To su službene formulacije za opis EU projekta koji će u stvarnosti izgledati onako kako nam je to približio Šime Sikirić.